Belföld

Sokmilliárdos a paksi villanyszámla – elfogyó energiák

Várhatóan csak jövő nyáron állhat vissza a termelésbe a paksi 2-es blokk. Addig a fogyasztók összességének napi 20 millió forintos többletkiadással kell számolnia.

Pakson tavasszal a nem végzetes nukleáris balesettel párhuzamosan egy másik összeomlás is bekövetkezett: a kommunikáció katasztrófája. A régi reflexek túlzottan jól működtek, a legforróbb hetekben sokszor napokig hiába keresték a sajtó munkatársai a paksi kommunikátorokat. A tájékoztatási fiaskó, s a bizalmatlanságot eleinte csak növelő titkolódzás érdemi következmények nélkül maradt.


Az ijedtség és a számtalan megalapozatlan hír dömpingje ma már a múlté, de a Paksi Atomerőmű Rt. hatalmas bevételkiesése mellett az ország jelentősen dráguló energiaellátásával is számolni kell, s mindkét tényező súlyos tízmilliárdokkal rövidíti meg az adófizetőket és az áramfogyasztókat. Szakértők szerint az áram nyári áremelését is részben a legolcsóbb energiát előállító Paks teljesítménycsökkenése tette szükségessé.

Elhúzódó engedélyezés

A paksi tájékoztató központban kapott információink szerint csupán a napokban véglegesítik az immár nyár eleje óta készülő elhárítási tervet. A munkák engedélyezése azonban még további hónapokat vesz igénybe, miközben naponta 50 millió forintos bevételkiesést okoz a leállás. A procedúra pedig akár az év végéig is eltarthat, azaz a hibaelhárítási pályázaton nyertes TVEL cég csak akkor foghat hozzá a munkához. Az orosz cég az engedélyek megérkezésétől számított 8 hónapon belül ígéri a tisztítás befejezését. Ez pedig kifejezetten rossz hír a hazai energia-felhasználók számára is.

A fűtőelemekben és a tartályban bekövetkezett kárért nagyobb részt a tartályok tisztítását végző Framatome-AMP GmbH.-t teszik felelőssé Pakson, így a fűtőelemek és a tartálySokmilliárdos a paksi villanyszámla – elfogyó energiák 1

A paksi számla


eltávolításának és pótlásának becsült 1,5-2,0 milliárdos költségét valószínűleg sikerül a német-francia cégre hárítani. Az idén várható közel 11 milliárd forintos árbevétel-kiesés, s az ennek folyományaként ez évre tervezett 9 milliárdos paksi veszteség viszont feltehetően az atomerőmű és állami tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. “nyakán marad”.

Ezzel végső soron a magyar állam és az áramfogyasztók fizetik majd ki a paksi számla nagy részét, amelynek végösszegét két további tétel növeli. Az egyik: a fentiek alapján legalább májusig, de inkább augusztusig továbbra sem működhet az amúgy sértetlen, de az egyszerűen útban lévő hibás tartály miatt egyelőre nem indítható 2-es blokk. Jobb esetben szakaszos bekapcsolásra lesz lehetőség, akkor az itt felmerülő, 6-10 milliárd forintra becsült bevételkiesés valamelyest csökkenhet jövőre.


Jelentősen növekszik viszont az ország villanyszámlája. Varró László, a Magyar Energia Hivatal vezető közgazdásza szerint nagyságrendileg és átlagosan naponta 20 millió forinttal fizetnek többet az ország energiafogyasztói Paks teljesítményének csökkenése nyomán. Emiatt ugyanis drágább forrásokból kell előállítani, illetve beszerezni a villamos energiát.


A pótlásra három lehetőség van: importálni, hazai gázturbinás erő-művekben termelni, illetve széntüzelésű erőműben előállítani. A nagyobb mennyiségű árambehozatalnak fizikai korlátjai is vannak, ráadásul a világpiaci tendenciák és a forint gyengülése tetemesen megnövelik az import költségét. Igaz, a behozatal még így is olcsóbb a hazai gázerő-művek használatánál, ám azokat a téli főszezonban szintén minden bizonnyal be kell majd kapcsolni a hálózatba. Ez utóbbiakkal viszont az a probléma, hogy hideg telek esetén a gázellátó rendszer a tartalék erőművek igénybevétele nélkül is kapacitásai határán üzemel.

Igazságosan?

Áramellátási gondokkal mindezek ellenére nem kell számolni, de könnyen előfordulhat, hogy mind nagyobb arányban kell igénybe venni az igen drága, s esetenként nagyobb légszennyezést okozó széntüzelésű erőműveket. Az augusztusi energiaár-emelés következtében e várható többletköltségek már ma megjelennek a fogyasztók villanyszámláin, így – véli Varró László – közgazdasági szempontból igazságos teherviselés valósul meg.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Magyar modell: bizonygatják, hogy felkészültünk a második hullámra, de a szakadék szélén állunk

Úgy tetszik, stratégiát váltott és mindent egy lapra tesz fel az Orbán-kormány: a fertőzöttek száma már nem fontos, csak a halálesetek elkerülése és az ország működése. Csakhogy sem a tesztelés, sem a kontaktkutatás, sem a járványügy nem működik olajozottan. Ez veszélyes kombináció lehet, és bár a kormány szerint az egészségügy felkészülten várja a betegek érkezését, ezzel ellentétes hírek is érkeznek.

Emberevéssel vádolt cigányokat végeztek ki a Nyúzóvölgyben

Az évszázad Európát is megrázó büntetőügyében több mint 200 vándorcigányt vádoltak 31 gyilkossággal és emberhús fogyasztásával 1782 nyarán Kemencén. Az elrettentésnek szánt durva és megalázó kivégzéseknek az uralkodó közbelépése vetett véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.