Poszt ITT

Figyeló Top 200 (2001): Információtechnológia

Lefagyás-veszély

A magyar informatikai ipar hátramenetbe kapcsolt, miután a nagy multik leánycégei közül többen leépítésekre kényszerültek. Pedig lehetőségekben nincs hiány, hiszen egyelőre az összes magyar vállalkozásnak csupán 6 százaléka folytat üzleti tevékenységet a világhálón.








Figyeló Top 200 (2001): Információtechnológia 1

Ami az ágazat jövőjét…

…pozitívan befolyásolhatja:
• A nemzetközi konjunktúra beindulása
• A magyar cégek számítástechnikai fejlesztéseinek érdemi felfutása
• A világháló üzleti célú használatának elterjedése
• A hazai e-kormányzat széles körű kiépülése

…negatívan befolyásolhatja:
• Az IT-szektor globális gyengélkedésének elhúzódása
• Az információs társadalom hazai kiépülésének megtorpanás

Figyeló Top 200 (2001): Információtechnológia 1
Figyeló Top 200 (2001): Információtechnológia 3

Nem hozott sok jót az új évezred az új évszázad iparágának kikiáltott információtechnológiának (IT). A millennium – amely a 2000. év problematikája kapcsán a világon mindenütt hatalmas ívű fellendülést hozott a szektornak – elmúlt, a dotcom cégekre pedig már csak azok a kockázati tőkések emlékeznek, akik elvesztették a pénzüket. Így, az általános recessziós jelenségek közepette, az iparágnak globálisan új kihívásokkal kell szembenéznie.
A krízishelyzetek általában odavezetnek, hogy kis- és közepes méretű vállalkozások csődbe mennek, miközben a nagyok is költségmegszorításokkal, elbocsátásokkal reagálnak a helyzetre, vagy épp összeolvadnak. Most is megszaporodtak a felvásárlások, fúziók, melyek nyomán korábban jól ismert nevek tűntek el, és élesedett a verseny. A folyamatnak vélhetően még nincs vége, hiszen a nagy amerikai számítástechnikai cégek részvényárfolyama továbbra is a pincében van: nem egy, korábban az ágazat legdinamikusabb cégei között számon tartott vállalkozás ér ma az árfolyam alapján kevesebbet, mint az eszközeinek értéke. Ilyenkor szoktak megjelenni az ellenséges felvásárlók.

A begyűrűzés olyan kifejezés, amelyet Magyarországon akkor szoktak használni, amikor azt igyekszik valaki alátámasztani, hogy a globális folyamatok hatásait el lehet kerülni. Egyre kevesebben ismerik azonban e szót, hiszen ma már egyértelmű, a világ vezető piacain kialakult folyamatok szinte azonnal elérik a Kárpát-medencét is, s hatásuk akár még súlyosabb is lehet, mint a világ más részein. Reszler Ákos elnök az Informatikai Vállalkozások Szövetségének középtávú stratégiai tervének vitaindítójában nem hallgatja el, hogy a globalizációs folyamatba éppen csak bekapcsolódott és meglehetősen nyitott magyar informatikai ipart sem hagyták érintetlenül a világméretű hatások. A nagy multik itthoni leányvállalatai közül számosan jelentős mértékű leépítésekre kényszerültek. A korábban rendkívül kemény munkaerőpiac felpuhult, sok jól képzett, tehetséges szakember kényszerül új munkát keresni. A nagyok válsága kihat a kisebbekre, akik esetenként a nagyok beszállítói, alvállalkozói.
A szakmai szövetségek nyíltan beszélnek a nehézségekről, a cégek azonban – vélhetően némi kincstári optimizmussal vegyítve – a válságból kivezető utat tervezik, sőt gyakran azt állítják, hogy már azon is járnak. Ráadásul nem is teljesen elképzelhetetlen, hogy igazuk van, mert a viszonylag alacsony magyar IT-szint lehetőséget biztosít még a hagyományos üzleti modellek továbbvitelére, s egyidejűleg alkalmas teret nyújt az új elképzelések megvalósítására.

A válság szót nem szívesen használja Mezriczky László, az új HP marketingigazgatója sem. Szerinte egyrészről az ágazat ciklikusságából adódó nehézségek tapasztalhatók, másrészt még a nehéz helyzetben is voltak olyan cégek, amelyek tudták tartani teljesítményüket. Így például a globális megszorultságuk miatt fúzióra kényszerülő HP és Compaq magyar leányvállalatai tavaly sem számoltak be visszaesésről. Vagyis míg a világban sokszor emlegették a frigyet a “vesztesek házasságaként”, addig itthon két erős társaság fogott össze.

Az IT-cégek nagy öregje, az IBM viszont nem optimista jelzéseket küld Magyarországról, hiszen a székesfehérvári merevlemez-gyártó üzemében jelentős leépítést kellett bejelentenie. S ha egy ilyen korábbi presztízsprojekt kerül gödörbe, az sokkal inkább befolyásolja a közvéleményt, mint száz sikeres, ámde kevésbé szem előtt levő üzlet. Az IBM Storage termelés-visszafogása nem magyar IT-probléma – hívják fel szakértők a figyelmet, hiszen a gyár szinte teljes egészében exportra készített számítógép-alkatrészeket. Az azonban mindenképpen már az egész hazai IT gondja, ha válsághangulatot éreznek a potenciális ügyfelek.
“Önmagában nem dráma, ha válságról beszél mindenki, mint ahogy annak sem tudok maradéktalanul örülni, ha a siker eufóriáját érzik általában” – mondja Mezriczky. Szerinte itt a jó alkalom arra, hogy az ágazatban végbemenjen az a konszolidáció, amelynek eredményeképpen egy fokkal közelebb lehet kerülni a tudásalapú társadalomhoz. Az IT-cégeknek természetesen nem elsősorban a küldetés a fontos, mindegyike jó üzleteket szeretne kötni, de a megváltozott gazdasági körülmények között el kell gondolkozniuk azon, miképpen lehet újra felpörgetni az igényeket. “Megoldást kell szállítani” – hangzik az egyszólamú válasz.

Általános tapasztalat az IT-cégek háza táján, hogy az üzletük szempontjából fontos vállalati ügyfélkörnél változás következett be. Ma már nem a vállalati IT-osztályok döntenek a számítástechnikai fejlesztésekről, hanem sokkal inkább a cég működéséért felelős menedzserek és pénzügyi vezetők. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem lehet “konfekcióipari” ajánlatokkal sikert elérni, az ügyfelek igényeire kell koncentrálni. Korábban az IT-cégek kereskedői felkeresték az ügyfeleket és azt mondták: van egy jó gépem, vagy egy kiváló szoftverem, találjunk hozzá alkalmazási területet nálatok. Ma ez már fordítva zajlik: ha egy vállalkozásnak valamilyen problémáját kell megoldani, akkor a számítástechnikai cégekhez fordul és versenyezteti a megoldásaikat.

Miután a magyar cégek számítástechnikai fejlesztéseiknek még csak a legelején járnak, a vállalkozások óriási lehetőséget éreznek. Így például a ma már csak halkan emlegetett e-business terén is van bepótolni való. Bár a nagyvállalatok 96 százaléka van jelen a neten és a közepes és kis cégek kétharmada is rendelkezik valamilyen internetes megoldással, az összes magyar vállalkozásnak csupán 6 százaléka folytat üzleti tevékenységet a világhálón. “Ez még akkor is komoly növekedési potenciál, ha ma már nem hisznek az internet mindenhatóságában, hiszen költséghatékonysági szempontból is megéri erre a területre átgondoltan befektetni” – véli saját cégének tapasztalataira alapozva Budafoki Róbert, a Cisco magyarországi vezetője.
Az IT-szakma másik nagy esélye a kormányzatban van. Nem titok, hogy megrendelőként is komoly szerepet játszanak az állam és annak hivatalai, az e-kormányzat kialakítása azonban hosszú távon az állami beszerzések volumenénél is fontosabb lehet az ágazat számára. Ha egyre több hivatalt lehet elektronikusan elérni, egyre több szolgáltatás lesz a hálón, ha az oktatás egy részét otthonról, rugalmas időbeosztással lehet igénybe venni – egyszóval az információs társadalom kialakulása tovább tart -, akkor új és tartósan érdekelt ügyfelek jelenhetnek meg a magyar piacon is.

IT-cégek toplistája, 2001. (millió forint)



























































































Rang-
sor
A gazdálkodó neveNettó árbevétel
RankName of companyNet revenue
1.CHS Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.25 381
2.Compaq Computer Magyarország Kft.21 155
3.Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Rt.21 128
4.Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt.21 005
5.KFKI Számítástechnikai Rt.*20 880
6.Műszertechnika Holding Rt.*19 822
7.International Business Machines Corporation Magyarországi Kft. 15 294
8.Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Rt.13 307
9.Tech Data Magyarország Kft.12 580
10.Albacomp Számítástechnikai Rt.11 620
11.Seacomp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.9 998
12.Oracle Hungary Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.9 401
13.Számalk Rendszerház Rt.8 872
14.Lias-Networx Hálózatintegrácios Kft.8 731
15.Hewlett-Packard Magyarország Számítástechnikai és Elektrotech. Kft.8 584
16.Unisys Infomatikai Rendszerek Magyarország Kft.7 177
17.SAP Hungary Rendszerek, Alkalmazások és Termékek az Adatfeldolgozásban Kft.7 154
18.T-Systems Dataware Szolgáltató Kft.7 007
19.Mile Ipari Elektro Nagykereskedés Kft.6 975
20.Sysdata Számítástechnikai Kft.6 105
* Konszolidált adatok – Consolidated data

Ajánlott videó

Olvasói sztorik