Belföld

Kettős kamatvágás várható

A magyar mellett a lengyel nemzeti bank is csökkentheti alapkamatát e heti ülésén – vélik hazai és nemzetközi elemzők. Az MNB-től és a lengyel jegybanktól is 25 bázispontos enyhítést várnak, amit a piac már be is árazott.

A Bloomberg által megkérdezett 19 elemzőből 16-an úgy látják: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa – idén már negyedszerre – hétfőn 7,75-ről 7,5 százalékosra mérsékli az alapkamatot. A lengyel nemzeti banktól szintén 25 bázispontos vágást várnak, az ottani irányadó kamat mértéke így 6-ról 5,75 százalékosra változhat. Ez a második ilyen irányú lépés lenne ebben az évben.

A Cseh Nemzeti Bank monetáris tanácsa szintén ülésezik a héten, ám az elemzők mindegyike szerint április 28-án a 2 százalékos kamat változatlanul hagyása mellett döntenek majd. Egy nappal későbbi ülésén várhatóan a szlovák jegybank is hasonlóképpen dönt, így az ottani alapkamat 3 sázalékos maradhat

Az MTI által megkérdezett hét vezető londoni befektetési bank közül hat jósolt 0,25 százalékpontos magyar pénzügypolitikai enyhítést hétfőre, egy pedig nem várt kamatcsökkentést. Ez utóbbi, a Barclays Capital feltörekvő piaci elemzője már Draskovics Tibor pénzügyminiszter menesztése után azt mondta, hogy a fejlemény miatt számításba kell venni a további monetáris enyhítés elnapolását, legalábbis áprilisban. Jeff Gable a hétfői kamatülés előtti felmérés során ezt megismételte, hozzátéve: a Monetáris Tanács májusi ülésének kimenetelét sem könnyű megjósolni, figyelembe véve az EU-alkotmányról arra a hónapra kiírt franciaországi referendum eredményének bizonytalanságát, valamint azt, hogy akkoriban esedékes az MNB új inflációs jelentése is.

Hét százalék év végére?

Ami az évvégi kamatszinteket illeti, a londoni befektetési házak 6,75-7,25 százalék közé helyezik várakozásukat, 6,96 százalékos középértékkel. A 7,25 százalékos év végi MNB-kamatot váró BNP Paribas, amelynek térségi elemzője hétfőre 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést jósolt, épp a minap kiadott havi feltörekvő piaci felmérésében azzal indokolta az általa a többieknél mérsékeltebbnek várt idei monetáris enyhítést, hogy a forint felértékelődési folyamata máris visszafordult, ezért az év végére az infláció 4,0 százalék fölé gyorsulhat vissza, s e két tényező miatt elhárult “az MNB-re nehezedő erőteljes nyomás” a további meredek kamatcsökkentések végett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik