Belföld

Wall Street: nyugalom kell

Feszült a hangulat a Wall Streeten. A pletykák és félelmek pillanatok alatt hatással vannak az árfolyamokra. Csütörtökön a General Motors esett áldozatul. Az este nyilvánosságra hozott amerikai gazdasági adatok azonban megnyugtatóak.

A General Motorsról szárnyra kelt pletykák hihetetlen sebességgel száguldottak végig a Wall Streeten. A GM könyvelésével valami nincs rendben – terjedt a hír. A cég részvényeinek árfolyama azonnal mélyrepülésbe kezdett, bár az információt senki sem erősítette meg. A GM vezetésének gyors közbelépése mentette meg részvényeseit a nagyobb veszteségektől. Hivatalosan cáfolták a hírt, és ezzel újra helyreállt a kereskedés.

A GM vezetése kiemelte, pletykák ellen nehéz védekezni. Valamit tenni kell ez ellen, az amerikai börze nem reagálhat minden apró hírre ennyire hevesen. Ez a rövid intermezzo jól mutatja, mennyire feszült a hanglat a Wall Streeten. A bizonytalanság ilyen magas foka veszélyezteti a tőzsdét. A tegnap este nyilvánosságra hozott kedvező konjunktúraadatok egyelőre megnyugtatták a kedélyeket.

A WorldCom botrány hatásaiA WordCom csődje más vállalatokra is hatással lehet, egyelőre ezek előrejelzésével foglalkoznak a szakértők. A Standard & Poors csütörtöki jelentése szerint a bankoknak nem kell félniük, a J.P. Morgan, a Citigroup és a Bank of America helyzete stabil, hiteleire van fedezet. A Moody’s szakértői szerint viszont az amerikai biztosítótársaságoknak 5 milliárd dolláros veszteséggel kell számolniuk.

Mélyponton a bizalom

“A pesszimista befektetők jelenleg túlnyomó többségben vannak” – nyilatkozta a CIBC World Markets egyik munkatársa. A szakértők előrejelzései beigazolódtak, a könyvelési problémák, a vállalatok vagyoni helyzetének megkérdőjelezhetősége komoly feszültséghez és nyugtalansághoz vezettek.

Ehhez a megállapításhoz nem kell nagy szakértelem, a tények magukért beszélnek. Ha a befektetők nem kapnak biztosítékot az adatok hitelességéről, vagy a visszaélést elkövető vállalatok elleni kemény megtorlások elmaradnak, felborulhat a tőzsdéken a kereskedés, ami katasztrófához vezethet.

Wall Street: nyugalom kell 1Ide egy “Pitt bull” kell

Régóta kritizálják Harvey Pittet, az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) elnökét, mert nem tartják elég erőskezű vezetőnek. Sokak szerint határozottabban kellene fellépnie, kemény intézkedésekkel lehetne csak kordában tartani a Wall Street idegeit. Úgy tűnik, Harvey Pittnél is betelt a pohár. Ezt bizonyítja a szerda esti nyilatkozata: “Pokolian dühös vagyok, még egyszer ilyen nem történhet meg! Gondoskodom róla, hogy a bizalom visszatérjen a Wall Street-re.”

A szót tett követte, a SEC polgári peres eljárást indított a WorldCom könyvelési csalásai miatt a korábban már lemondott elnök, Bernie Ebbers, az őt követő John Sidgmore és a menesztett pénzügyi igazgató, Scott Sullivan ellen. “Vérlázítónak tartom, mert egyértelmű, hogy csalásról van szó” – mondta Pitt.

A piacnak való megfelelés nem lehet mindenáron egy cég célja. A számviteli előírásokat szabadon értelmezni azért, hogy a pénzügyi elvárásoknak megfeleljenek, ez nem lehet eszköze a vállalatvezetőknek. “A WorldCom ügye egyértelműen bebizonyította, törvényi és szabályozási reformokat kell bevezetni” – mondta egy szakértő. A General Motors részvényeinek pánikszerű eladása a Wall Street bizonytalanságát jelzi.

Kedvező gazdasági adatok

A tegnap este nyilvánosságra hozott amerikai konjunktúraadatok meglepően jók. A Kereskedelmi Minisztérium 5,6 százalékról 6,1 százalékra, felfele módosította a GDP előrejelzett növekedési ütemét.

Ez végre megnyugtatatta a befektetőket. Különösen azért, mert ennyire kedvező adatok már két éve nem láttak napvilágot azt Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik