Belföld

Befektetésajánló – bedőltek, ahogy kell

Az árfolyamok drámai esésének lehettek szemtanúi a részvénypiaci szereplők szerda reggel. Ilyenre legutóbb az Egyesült Államok ellen tavaly szeptemberben intézett terrortámadáskor volt példa.

Az Alcatel szerdán közölt profit warningja már önmagában is nyomós indoknak bizonyult volna egy nagyobb eladási hullámhoz, ám ennél is nagyobb katasztrófa vitte zuhanórepülésbe a tőzsdéket a Befektetésajánló – bedőltek, ahogy kell 1tengerentúlon. Az amerikai távközlési piac második legnagyobb szereplőjének, a WorldCom-nak közel négymilliárd dolláros stiklijére derült fény.

Az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) azonnal csalással vádolta a társaságot. A cég vezetői ellen polgári peres eljárást indítanak, mivel részvényügyleteikkel jelentős nyereségre tettek szert a vállalat kívülállók számára láthatatlan vergődése közben.

Támad az enronitisz

Az Enron tavaly év végi bukása már alaposan megtépázta a bizalmat, és okot szolgáltatott arra, hogy a három évig tízezer pont körül stagnáló Dow Jones szeptember óta tartó emelkedése megtörjön. Bár a híradásokban ettől fogva rendre nagy súllyal szerepeltek a SEC vizsgálódásai, a bili igazán most borult ki. Az ügy pikantériája, hogy a társaság könyvvizsgálója az Arthur Andersen volt, amely az Enron kimutatásait is ellenjegyezte.

A WorldCom bukásával egy fejezet mindenképpen lezárult a részvénypiacok történelmében. Az 1999-ben lezajlott technológiai részvénypiaci boomot követő, két évig tartó kijózanodás után a teljes bizalomvesztéssel kellett megismerkedniük a befektetőknek.

A kilencvenes években agresszív akvizíciós stratégiával feltörekvő és sikersztorit író WorldCom (nem nehéz felidézni, hogy az Enronnál szinte szóról szóra ugyanez volt a körítés) adósságállománya idén áprilisban már harmincmilliárd dollárra rúgott. A bizakodás azonban nem szűnt meg teljesen, a vezérigazgató utólag már egyszerűen magyarázható, de akkor váratlan és hirtelen távozását május elején kitörő örömmel fogadták a részvényesek.

Blue chipből bóvli

A nem is oly régen még hatvan dollár felett forgó WorldCom részvény májusban már csak két dollárt ért, miután a legnagyobb hitelminősítők bóvli kategóriába sorolták a társaságot. A leminősítés után újabb eladási hullám indult a piacon. Egyrészt a befektetési és nyugdíjalapok szabadultak a részvénytől, a törvényi előírások folyományaként, másrészt a kisrészvényesek számára telt be a pohár akkor, amikor a Standard & Poors kivette indexéből a papírt.

Míg az Enron-ügy valamennyire még országhatáron belül maradt, a WorldCom dossziét a G-8 kanadai találkozóján is kinyitották. A pénzvilágban így a kedd éjjel történt bejelentés pánikot okozott: a sorra nyitó részvénypiacokon egymást követően szakadtak be az indexek. Mire a magyar piacon is becsengettek, a frankfurti és a párizsi börze indexe hat százalékos mínuszban állt.

A magyar tőzsdén is érvényesült a negatív hatás. A BUX háromszáz pontot esett a szerdai kereskedés folyamán. Mondhatni, szokás szerint, elvégre a legkorábban bezáró piacok szenvedik meg leginkább a hasonló pánikokat. A Nasdaq például (amelynek a WorldCom részvénye továbbra is indextagja) emelkedéssel fejezte be a szerdai napot.

Mutasd az auditorod…

A hazai parketten közvetlen hatás nem érvényesült. A tőzsdén jegyzett fontosabb társaságok közül az Arthur Andersen kliensei közé tartozik a Mol, a TVK, a Démász, illetve az Egis, megítélésükben nem játszik szerepet a tengerentúli botránysorozat. Emlékezhetünk rá, hogy a NABI könyvvizsgálójával tavaly nyáron lefolytatott vitája sem volt lényeges hatással a piacra.

A WorldCom-bukta azonban nem pusztán arra volt jó, hogy ismételten bemutassa a pénzügyi visszaélések árát. Felfogható újabb intő jelként a távközlési szektor számára, amely a szakemberek szerint elérkezett fejlődésének abba a fázisába, amelyet – az evolúciós elmélet atyjától kölcsönzött kifejezéssel élve – a “struggle for life” jellemez. Magyarán ugyanúgy nem egyszeri jelenségnek lehettünk tanúi, mint az elmúlt év decemberének második napján, az Enron csődjének bejelentésekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik