Tudomány

Megvan, miért okozhat rákot a vörös hús

Owen Franken / Getty Images
Owen Franken / Getty Images

A vörös húsok kapcsán régóta tudni már, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok, például a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ennek okát azonban sokáig nem tudták azonosítani. Ebben értek el most áttörést a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói – írja a NewAtlas.

A Cancer Discovery szaklapban közzétett tanulmány szerint a kutatók frissen vett vastagbélrák-mintákat használtak a vizsgálatokhoz. Az eredmények azt mutatták, hogy a vörös húsokban található pirin nevű fehérje aktivál a szervezetben egy telomeráz nevű enzimet, ami felelős lehet a rák kifejlődéséért.

A telomerek a kromoszómák végén találhatók meg, ezek pedig DNS-szekvenciákból és fehérjékből épülnek fel, amelyek a sejtosztódáshoz szükségesek. Igen ám, de az osztódás során ezek a kis sapkák rövidülnek, mígnem olyan aprók nem lesznek, hogy már képtelenek lesznek az osztódásra – a szövetek pedig elöregednek. Itt jön a képbe a telomeráz enzim, ami képes a telomerek újjáépítésére, így helyreállítva a sejtosztódást.

Ha viszont egy sejt kontrollálatlanul elkezd osztódni, az rákos elváltozás kialakulásához vezethet.

A sok osztódás nyomán a rákos sejtek nagyon rövid telomerekkel végződnek, melyek emiatt képtelenek a kromoszómák megvédésére, teszi hozzá a hvg. Hogy elkerüljék a sejtek a biztos halált, telomerázt kezdenek termelni, így tovább növekedhetnek és osztódhatnak, gyakorlatilag halhatatlanná válva.

A kutatók szerint a felfedezés segíthet az új rákellenes kezelési módszerek kidolgozásában, amelyben kulcsfontosságú szerepe lesz a pirinnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik