Élet-Stílus

Megfejtették a Stonehenge köveinek rejtélyét

Steve Banner / 500px / Getty Images
Steve Banner / 500px / Getty Images
Régi rejtélyről rántotta le a leplet David Nash geomorfológus, aki a Stonehenge köveiből az 1950-es években vett mintákat vizsgálta újra.

Lehullt a lepel a Stonehenge hatalmas, úgynevezett sarsen köveiről – írja a Mirror című brit bulvárlap.

Ahogy a Natinal Geographic írja: sarsen kövekből épül fel a Stonehenge központi, patkó alakú háromkő alakzata, a külső sarsen kőkör, és az építménytől kissé távolabb lévő sarokkő.

David Nash, geomorfológus professzor egy friss tanulmányban azt írja, hogy a Stonehenge köveiből az 1950-es években vett minták vizsgálata alapján a sarsen kövek a Wiltshire-i Marlborough Downsból, míg a kisebb, úgynevezett kékkövek a walesi Preseli hegységből származnak.

Nash és a csapata a sarsen kövek eredetét a Stonehenge-től mintegy 40 perces autóútra fekvő West Woods-ig követték vissza.

„Logikusnak tűnik, hogy a Kr.e. 2500 környékén élt építők a még áthidalható távolságban lévő, lehető legnagyobb köveket keresték. Hamarosan elkezdhetjük felfedezni az utat, melyet bejártak, ami újabb darabot ad a kirakóshoz” – nyilatkozta Susan Greaney, a brit örökségvédelmi hivatal vezető történésze.

Kapcsolódó
Még rejtélyesebb lett a Stonehenge története
A kutatók a híres oltárkövet vetették össze az Orkney-szigetekről származó mintákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik