Gazdaság

Magyar Nemzet: szigoríthatják a Nők 40 programot januártól

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormányközeli lapban arról írnak, hogy Nők 43+ néven jövőre vezethetik be a Nők 40 új változatát. A nyugdíjkorhatár ezzel nem emelkedik, de érdemes átgondolni, mikor éljenek a hölgyek a kedvezményes visszavonulás lehetőségével.

Mint emlékezetes, a második Orbán-kormány vezette be a Nők 40 programot, melynek értelmében 2011 óta negyven év szolgálati idővel nyugdíjba vonulhatnak azok a nők is, akik még nem érték el a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ezt egyfajta családtámogatásként vezette be a kormány, azzal a feltételezéssel élve, hogy a fiatalabban nyugdíjba menő nagymamák nagyobb segítséget tudnak nyújtani a kisgyerekes családok mellett, megkönnyítve ezzel a dolgozó szülők életét.

A nyugdíjkorhatár emelése az elmúlt években megállt, 2022-től a 65. év betöltése és legalább húsz év szolgálati idő kell a visszavonuláshoz fő szabály szerint.

A lapban a Hitelforum.hu információjára hivatkoznak, mely szerint

  • 2025-ben bevezethetik a Nők 43+-t,
  • januártól pedig a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idők között nem veszik figyelembe a szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető éveket a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor.

A tanulmányi időszakok közül kizárólag a szakmunkástanuló kötelező nyári gyakorlatát, valamint a szakközépiskolai tanuló biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban eltöltött nyári gyakorlatát lehet beszámítani.

Pontosítás

Valójában most sem veszik figyelembe jogosító időként a a szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető éveket a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor. Jelenleg is az a szabály, hogy a tanulmányi időszakok közül kizárólag a szakmunkástanuló kötelező nyári gyakorlatát, valamint a szakközépiskolai tanuló biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban eltöltött nyári gyakorlatát lehet beszámítani. (Nyugdíjguru.hu)

A Magyar Nemzet szerint a felsőfokú oktatásban részt vett hölgyek még több évet veszítenek a jogosultsági idejükből, hiszen az egyetemi, főiskolai évek egyáltalán nem számíthatók be a jogosultsági időbe, még akkor sem, ha egyébként szolgálati időnek minősülnek (a felsőfokú tanulmányi időtartam akkor szolgálati idő, ha 1998. január 1. előtt nappali tagozaton járt főiskolára, egyetemre a hallgató).

Kiemelik, hogy a Nők 40 kapcsán azért tartanak sokan a Nők 43-tól vagy a Nők 43 plusztól, mert

bevezetésekor a Nők 40-et a 62 éves nyugdíjkorhatárhoz igazították, ami most már 65 év.

A Magyar Nemzet szerint idén már nem lesz jelentős nyugdíjváltozás, így várhatóan az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályok sem változnak. Mindez azt jelenti, hogy főszabályként a betöltött 65. év a nyugdíjkorhatár. Aki 1960-ban született, arra a 65. év betöltése utáni nyugdíjazás vonatkozik, vagyis 2025-ben mehet nyugdíjba.

A Pénzügyminisztérium szerint nem terveznek változást

A hazai nyugdíjrendszer átalakításáról szóló OECD-jelentés nyomán több sajtóorgánum is megkereste a Pénzügyminisztériumot, amely válaszában kiemelte, hogy a kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrzi, a 13. havi nyugdíjakat kifizeti. Az Európai Bizottság nyomására felkért szakértő javaslataival pedig nem ért egyet, azokat nem támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik