Élet-Stílus

Sokat tehet egy nő a férje prosztatájának egészségéért

Getty Images
Getty Images
A közhiedelemmel ellentétben a prosztatagyulladás bármely életkorban előfordulhat. A betegség a kellemetlen tünetek miatt szégyenérzetet kelthet a férfiakban, és akár egy párkapcsolat is rámehet erre, de ha a nők korán felismerik a tüneteket, közösen könnyebben orvosolhatják a problémát. Az empátia és a támogatás mellett az egészséges szokások kialakítása is rengeteget segíthet a gyógyulásban, a megelőzésben pedig a nők úgy állhatnak leginkább férjük mellett, ha szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönzik őt.

A prosztataproblémákról a legtöbben azt gondolják, hogy csak az időseket érintik, holott a valóság ennél jóval árnyaltabb. A prosztata leggyakoribb betegsége, a prosztatagyulladás már serdülőkor után előfordulhat, és egy kutatás szerint közel minden tízedik kamasz fiú átesik rajta. A középkorú férfiaknak is a 10%-a érintett.

A prosztatagyulladásnak két fő típusát különítjük el: az akut és a krónikus prosztatitiszt. Ezeken belül további alcsoportokba sorolhatjuk a betegséget, úgymint akut és krónikus bakteriális prosztatagyulladás, krónikus tünetmentes gyulladás, valamint az úgynevezett krónikus kismedencei fájdalom szindróma.

A ritkábban előforduló, akut prosztatagyulladás tünetei súlyosak, és az egész szervezetet érintik. A betegség magas lázzal, levertséggel, gyengeséggel jár, további gyakori tünete a gát- és végbéltáji fájdalom. A krónikus prosztatagyulladás tünetei közé sorolható az időszakosan megjelenő, fájdalmas vizeletürítés mellett a gyenge vizeletsugár, a maró érzés vizelés előtt, után és közben, ritkábban a combokba, herékbe, hímvesszőbe sugárzó derék- és hátfájdalom, valamint elhanyagolt esetekben merevedési zavar és a fájdalmas magömlés is előfordul. Mindezek olyan témák a férfiak számára, hogy sokszor inkább szó nélkül elviselik, együtt élnek a fájdalommal, és inkább nem beszélnek róla otthon a családnak. Ez azonban egy idő után a párkapcsolatra is negatív hatással lehet.

A betegség lélektana miatt a prosztata egészségének megőrzésében a nők szerepe is kulcsfontosságú lehet. Érdemes beszélgetést kezdeményezni, ha a férj szokatlanul viselkedik, álmatlanság gyötri, éjszakánként gyakran jár mosdóba, ha állandó, tompa alhasi feszülést vagy éles fájdalmat érez szeretkezés közben, esetleg már inkább elkerüli az együttléteket, és mindezek együttes hatására ingerlékenyebbé válik.

Ilyenkor fontos, hogy empátiával forduljunk a férfi felé, hiszen számára valószínűleg rendkívül kínos a téma. Tudatosítsuk benne, hogy nem tehet a betegségről, és biztosítsuk őt támogatásunkról a gyógyulás útján. Hallgassuk meg, hogy mit érez, milyen tünetek gyötrik, amelyeket korábban esetleg elhallgatott, és próbáljuk rávenni, hogy mielőbb forduljon orvoshoz, hiszen enélkül a probléma nem fog megszűnni. A szakember állapíthatja meg, hogy a prosztatagyulladás akut vagy krónikus, illetve bakteriális vagy nem bakteriális eredetű.

Mindemellett az is sokat segíthet, ha a párjukkal együtt egészségesebb életmódra térnek át: például közösen sportolnak, egészséges táplálkozási szokásokat vezetnek be a családban, amivel csökkentik a betegség újbóli kialakulásának esélyét.

Mivel a betegség válogatás nélkül bárkinél megjelenhet, azoknak a nőknek is ébernek kell lenniük, akiknek a párja ma még egészséges. Nyomatékosítsuk a férfiakban, hogy a bajt jobb megelőzni, és ha már megjelentek a tünetek, segítség nélkül nem fognak elmúlni. Érdemes rendszeresen eljárni urológiai szűrővizsgálatra, ahol minden lehetséges problémát feltérképeznek. Például az akut prosztatagyulladás kezelés hiányában krónikussá válhat, és kismedencei fájdalom szindrómához vezethet. Ez egy fájdalommal, szexuális problémákkal járó betegség, amely csak kezelhető, de ha már kialakult, nem gyógyítható.

Ma már számos olyan online és offline közösség is létezik, ahol nemcsak a férfiak, hanem a nők is mindenre kiterjedő információt kaphatnak a betegségről, a gyógyulási folyamatról. Ezeken a platformokon minden felmerülő kérdésükre úgy adnak válaszokat szakértők és a betegségen már átesettek, hogy a titkunkat megtartják, és nem kell feszélyezve éreznünk magunkat.

Hirdetés

Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik