Tudomány

Kapitalista rémálom lett a cukorbetegeknek szánt gyógyszerből, amit fogyásra kezdtek használni

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images
Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images
Annyira abszurd helyzet alakult ki a sokak által csodaszernek titulált Ozempic diabéteszgyógyszer kapcsán, hogy az már a South Park alkotóit is megihlette. Az alapvetően 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő betegeknek szánt készítményből globális hiány alakult ki, aminek oka, hogy a gazdagok felvásárolták a gyógyszert étvágycsökkentő és fogyasztó hatása miatt. Ennek következtében épp azok nem jutnak hozzá, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá: a cukorbetegek.

A csodaszerek iránti igény folyamatosan jelen van a világban, és időről időre felbukkan valamilyen egzotikus növényi készítmény vagy innovatív gyógyszer a súlycsökkentők vagy öregedésgátlók területén. Ami tíz évvel ezelőtt a növekedési hormon volt, az most egy – a vércukorszint csökkentése által – a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett, szemaglutid hatóanyag tartalmú gyógyszer.

Ez utóbbi azonban új korszakot jelent, hiszen a közösségi média gyógyszerpiacra gyakorolt hatása még sosem volt akkora mértékű és olyan hosszan tartó, mint az Ozempic esetében.

A szert, ami képes csökkenteni a magas vércukorszintet, sokan használják fogyásra, ugyanis csökkenti az étvágyat. A készítmény tömeges, nem engedélyezett fogyasztószerként való alkalmazása 2 évvel ezelőtt indult el a TikTokon, és globális mértékű problémát okozott a gyógyszerellátási láncban. Ennek eredményeként még a fejlett országokban is beszerzési problémák merültek fel, a hiányt kihasználva pedig illegális internetes forgalmazók is megjelentek, akik veszélyeztetik a betegeket és fogyasztókat.

Ezen jelenséget vizsgálták nemrégiben amerikai együttműködéssel a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának munkatársai, a kutatás pedig felhívja a figyelmet az ellenőrizetlen forrásból rendelt és felügyelet nélkül alkalmazott gyógyszerek egészségkárosodást okozó hatásaira, valamint a potenciális csalásokra. Dr. Vida Róbert, a Gyógyszerésztudományi Kar docense szerint utóbbi esetben többnyire nem érkezik meg az ígért termék, és eltűnnek a pénzünkkel, előbbi esetben a nem megfelelő hatóanyagtartalom miatt akár túladagolás kockázata is felmerülhet.

(JENS KALAENE / DPA / AFP

Mit kell tudni a szerről?

Az Ozempic 2016-ban kapta meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) forgalomba hozatali engedélyét cukorbetegség kezelésére, majd ugyanezen javallatra az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) 2018-ban kapott engedélyt, ezt követően vezették be az európai piacokra, Magyarországon is ekkor vált elérhetővé.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik