Gazdaság europoli

Százmilliárdokat bukhat a korrupció miatt az Orbán-kormány decemberben

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP
Több mint egymilliárd eurónyi befagyasztott uniós forrást veszíthet el véglegesen Magyarország 2024 végén, mivel Brüsszelben úgy értékelik: az Orbán-kabinet nagyobb részben nem hajtotta végre azokat az intézkedéseket, amelyek a források felszabadításához kellenek. A korrupcióellenességre és az átláthatóságra vonatkozó feltételeknél kifejezetten rossz a helyzet – értékelt lapunknak a Transparency International Magyarország ügyvezetője.

Legalább egymilliárd eurónyi európai uniós támogatást veszíthet el végleg Magyarország, amennyiben legkésőbb az Európai Tanács 2024. decemberi üléséig nem születik döntés a forrásfelfüggesztés visszavonásáról. Nem történt ugyanis előrelépés május óta, amikor megírtuk: decemberben, épp a magyar soros elnökség végén lejár a két év a hazánk ellen indított jogállami feltételességi eljárás esetében – márpedig ha egy adott évi költségvetési forrás befagyasztásától számított két éven belül nem oldódik meg a probléma, ami miatt a felfüggesztést elrendelték, akkor azok a pénzek végleg elvesznek.

A felfüggesztett összeg jelenleg mintegy 6,3 milliárd eurót tesz ki, ami a kohéziós pénzekből finanszírozott három operatív program 55 százaléka. A tanács azért határozott erről, mert az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem hajtotta végre olyan mértékben a megígért jogállamisági reformokat, hogy a korrupció ne jelentsen veszélyt az unió költségvetésére. A 6,3 milliárdon felül további mintegy 14 milliárd eurót fagyasztott be az EU a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközhöz (RRF) kapcsolódó eljárás, illetve a horizontális feljogosító feltételek nem teljesítése miatt – az utóbbihoz kötődnek egyebek közt az úgynevezett gyermekvédelmi törvény rendelkezései, valamint a menedékjog korlátozása.

Vissza nem térítendő helyett vissza nem térő források

A jelenleg kockán forgó összeg azért viszonylag kevés a Magyarországnak hét év alatt járó, mintegy 30 milliárd euróhoz képest, mert a 2022. évi allokáció felfüggesztése fut ki decemberben – ezeket a forrásokat a kormány többé már nem hívhatja le. De ha a feltételességi eljárást nem szüntetik meg, akkor a következő év végén további pénzek veszhetnek el.

Ugyanakkor a kormány által már előfinanszírozott kohéziós pénzek elvileg később lehívhatók lehetnek. Jelen állás szerint a kormányzat a 2021–2027-es időszak fejlesztési forrásaiból a kiírt pályázatokra már

kifizetett 1716 milliárd forintot (4,3 milliárd eurót) a hazai büdzsé terhére.

Lapunk forrásai pontos adatot nem tudtak mondani arra vonatkozóan hogy a ténylegesen elveszíthető összeg 2025-ben mekkora lehet. A Portfolio.hu a 2022-es zárszámadás alapján úgy becsülte, hogy 1,2 milliárd eurónyi forrás foroghat kockán, mivel a kabinet számos pályázatot nem írt ki, másoknál pedig módosította a határidőket az elhúzódó brüsszeli viták miatt.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik