Nagyvilág

Dél-Korea a határon bömböltetett K-poppal felel a szeméttel töltött észak-koreai léggömbökre

AFP / Dél-Korea Védelmi Minisztériuma
A dél-koreai hadsereg tisztségviselői vizsgálnak Szöul utcáin azonosítatlan tárgyakat, ami valószínűleg egy szeméttel töltött észak-koreai léggömbből származik.
AFP / Dél-Korea Védelmi Minisztériuma
A dél-koreai hadsereg tisztségviselői vizsgálnak Szöul utcáin azonosítatlan tárgyakat, ami valószínűleg egy szeméttel töltött észak-koreai léggömbből származik.
A popzenét, propagandát és híreket adó hangosbeszélők non stop szólni fognak a határ mentén.

Dél-Korea a határra telepített hangosbeszélők széleskörű és szünet nélküli működtetésével válaszol a szeméttel megöltött észak-koreai léggömbbökre – tudatta vasárnap a dél-koreai hadsereg, miután a nap folyamán Phenjan újabb ballonokat juttatott át a két Koreát elválasztó határon.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleménye szerint az észak-koreaiak efféle akciói fokozzák a két ország között fennálló feszültséget, ami az erősen felfegyverzett határszakasz közelében végzetes következményekkel is járhatnak.

A dél-koreai elnöki hivatal egy hete jelentette be, hogy a phenjani akcióra válaszul hangosbeszélőket telepítenek a határ környékére, az ezt bejelentő közleményben pedig Észak-Koreát tették felelőssé a két ország közötti konfliktus esetleges eszkalációjáért – írja az MTI.

A propagandát, a világ híreit és K-pop zenét harsogó dél-koreai adásokat a katonai tisztviselők a pszichológiai hadviselés hatékony formájának tartják. Észak-Korea május óta több ezer léggömböt küldött Dél-Korea felé, a cigarettacsikkektől a műanyagig és állati ürülékig terjedő hulladékkal megtöltött léggömbök komoly károkat okoztak Dél-Korea-szerte.

A dél-koreai hatóságok már korábban felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak. A 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország jogilag a mai napig nem kötött békeszerződést, és így technikailag több mint hetven éve hadban áll egymással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik