Tech

Videó: felnyitották a Holdról hazatért űrkapszulát

Kínai Központi Televízió (China Central Television)
Kínai Központi Televízió (China Central Television)

Felnyitottak a hazatért kínai űrkapszulát, amely értékes mintákat hozott a Földre a Hold túlsó oldaláról – számolt be róla a Space.com. Az eszközt ünnepélyes keretek között nyitották fel Pekingben.

A Csang-o–6 űrszondája még június 2-án, magyar idő szerint hajnali fél 1 környékén landolt a Hold túlsó oldalán, amely a Földről sosem látható. Innen a világon elsőként mintákat gyűjtött egy fúró és egy mechanikus kar segítségével, amelyeket aztán visszahozott bolygónkra. Kapszulája június 25-én, helyi idő szerint délután 2-kor ért földet Belső-Mongóliában, ahonnan Pekingbe szállították.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség szakértői a fővárosban kiszedték az eszközből azt a tárolót, amelyben a mintegy 2 kilogrammnyi holdpor és kőzet található.

Mivel a kráter, ahonnan ezek a minták származnak csaknem 4 milliárd évvel ezelőtt formálódott, ezért az innen származó kövek a Naprendszer és a Föld korai időszakáról is mesélhetnek a tudósoknak, sőt John Pernet-Fisher holdgeológiai szakértő szerint akár olyan kavics is lehet köztük, amilyet korábban még soha senki nem látott.

A különleges mintákat először kínai tudósok fogják megvizsgálni, később azonban más nemzetek kutatói is hozzáférhetnek majd.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke szerint a Csang-o–6 sikeres küldetése fontos mérföldkőnek számít afelé, hogy domináns űrhatalommá váljon az ország. Pekingnek egyébként nagy ambíciói vannak a Holddal kapcsolatban: 2030-ig embereket szeretne küldeni az égitestre, és egy holdbázis létrehozását is tervezik. Ennek érdekében előreláthatólag 2026-ban indítják útnak a Csang-o–7, 2028-ban pedig a Csang-o–8 küldetését, amelyek célja az lesz, hogy előkészítsék a holdbázis építését.

Kapcsolódó
Videón a kínai holdra szállás
Az űrszonda landolása egy történelmi küldetés része volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik