Belföld

Hajózási zárlat a Dunán

Hajózási zárlatot rendelt el a Duna fővárosi szakaszán a kisgéphajók, motorcsónakok és csónakok számára a vízirendészet az ünnepi rendezvények miatt augusztus 20-ára - közölte a BRFK honlapján.

A vízi felvonulás miatt csütörtökön 10 óra és 11 óra 20 perc között teljes hajózási zárlat lesz valamennyi úszó létesítmény részére a folyó Árpád híd és Erzsébet híd közötti szakaszán, ahol csak a felvonulásban résztvevő vízi járművek tartózkodhatnak. A gyorsasági- és akadályrepülő verseny idején 11 óra 45 perc és 17 óra 40 perc között teljes hajózási zárlat lesz a Dunán a Margit híd és a Vígadó tér közötti szakaszán valamennyi úszó létesítmény részére, valamint a sport- és kedvtelési célú kishajók részére tartózkodási tilalom lesz érvényben.

A tűzijáték alatt kishajók részére a Duna Árpád híd fölötti osztóbója Petőfi híd közötti szakaszán 20 óra 10 perctől 21 óra 50 percig teljes hajózási zárlat és tartózkodási tilalom lesz. Azonban a 20 óra 30 perc előtt érkező és behajózó sport- és kedvtelési célú kisgéphajók a Margit híd és az Árpád híd között a Duna budai ágában a vízirendészet helyszínen adott utasításai szerint – a mederközépen biztonsági folyosót hagyva – horgonyon tartózkodhatnak. A Petőfi híd alatti vízterületen pedig a jobb part – budai oldal – közelében vesztegelhetnek. A kisgéphajók itt is kötelesek horgonyt dobni.

Az előző évek vízi közlekedési baleseteit figyelembe véve tilos többek között a csónak kategóriába tartozó vízijárművekkel 18 és 22 óra közötti időtartamban az Árpád híd és a Lágymányosi híd közötti vízterületre behajózni, illetve ott tartózkodni, továbbá a sport- és kedvtelési célú kisgéphajók egymáshoz, vagy más hajóhoz, úszóműhöz történő kikötése, a vízi járművezetőnek szeszes italt fogyasztani, a horgonyon álló kis vízijárművek mellett nagy erővel elhaladni, káros hullámzást kelteni, vízi járművet túlterhelni.

A hajózási zárlat vége nem biztos, hogy a hirdetményben meghatározott időpontban fog bekövetkezni. A hajózási zárlat feloldását a helyszínen lévő vízirendészet rendeli el, addig a lezárt területen áthaladni tilos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik