Belföld

Három és fél évre csökkentették M. Richárd büntetését

Farkas Norbert /24.hu
Farkas Norbert /24.hu
Másodfokon enyhítették a Dózsa György úti balesetben vétkes M. Richárd ítéletét. Az ügyészség által kért 7 év 2 hónap helyett éppen feleennyi időre kell börtön helyett fogházba vonulnia. A férfi azt mondta, a magánzárkában volt ideje gondolkodni, és azt kérte, ne a múltja alapján ítéljék meg. A bíróság értékelte a megbánó magatartását.

Három év hat hónap – fogházban letöltendő – szabadságvesztésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte jogerősen a Fővárosi Törvényszék M. Richárdot a 2017 májusában történt Dózsa György úti tragédia miatt. A balesetben érintett másik sofőr, N. József büntetését szintén csökkentették, ő egy év három hónap próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Az országot megrázó Dózsa György úti baleset több mint négy évvel ezelőtt történt. M. Richárd hatalmas sebességgel ütközött a Mercedesével egy balra kanyarodó Citroenbe. A kanyarodni akaró autó az ütközéstől többször megpördült, majd becsapódott a buszmegállóba. A balesetben egy 37 éves kisgyermekes apa és egy 24 éves egyetemista fiú vesztette életét. A kanyarodó kocsit vezető N. Józsefnek kilyukadt a tüdeje, öt bordája eltört, míg  M. Richárd könnyű sérüléseket szenvedett.

Farkas Norbert /24.h

A vád szerint M. Richárd vezetői engedély nélkül a megengedett 50 km/órát jelentősen túllépve, 135-140 km/órás sebességgel közlekedett a Dózsa György úton a Kassák Lajos utca irányába. Ekkor érkezett a kereszteződésbe a 47 éves N. József, aki szabálytalanul, kis ívben bekanyarodott a nagy sebességgel érkező sofőr elé, úgy, hogy nem adta meg neki az elsőbbséget. A két kocsi olyan erővel ütközött össze, hogy mindkét jármű felsodródott a járdára.

Ezzel az eljárással egyesítették M. Richárdnak azt az ügyét, amelyben korábban bevonták a jogosítványát. A vád szerint M. Richárd akkor csaknem elsodort egy kerékpárost, majd az emiatt kialakult konfliktus során az utasával együtt kiszállt az autóból, és megverte a biciklist.

A hosszúra nyúlt büntetőeljárás számos fordulatot hozott. Kiderült például, hogy a száguldozó M. Richárd videózta magát vezetés közben, közvetlenül a becsapódás előtt. A férfi azt állította, hogy a pohártartóban volt a mobilja, de a szakértői vélemény megállapította, hogy a kezében volt a készülék.

A per során folyamatosan visszatérő téma volt M. Richárd elme- és egészségi állapota is. A pszichológus szakértő elmondta, hogy M. Richárd indulatvezérelt, egoista és öntörvényű személyiség, aki hajlamos túl nagy kockázatot vállalni akkor, ha közlekedési konfliktusba kerül. A szakértő szerint a férfi a pszichopatikus viselkedése miatt nem alkalmas a vezetésre. M. Richárd jelenlegi védője szerint ez nincs így, mert ez nem örökletes betegség, ezért védőbeszédében azt kérte, hogy az első fokon négy év fogházra ítélt védencét csak határozott időre tiltsák el a vezetéstől.

Sokáig úgy tűnt, hogy a szívműtétje és rehabilitációja miatt 2019 februárjában kiengedett M. Richárd kihúzhatja szabadlábon a jogerős döntésig, de nem sokkal az elsőfokú ítélet után tavaly ősszel jogosítvány nélkül vezetett, szilveszterkor pedig részt vett egy kokainos bulin. A bíróság ezután úgy ítélte meg, nem várható jogkövető magatartás a vádlottól, ezért január közepén ismét letartóztatta a férfit.

Farkas Norbert /24.h

M. Richárd az előző tárgyaláson is az egészségi állapotára hivatkozott. Azt mondta, hogy közvetlen életveszélyben van, mert szívelégtelensége mellett veseelégtelenségben is szenved, de a bíróság elutasította a szabadlábra helyezési kérelmét, és fenntartotta a letartóztatását.

A férfit vezetőszáron és bilincsben hozták a pénteki tárgyalásra, a bíró kérte, hogy vegyék le róla a bilincset, de a büntetés-végrehajtás kommandósai ezt nem engedélyezték.

M. Richárd bocsánatot kért a futár bántalmazásáért, majd azt hangsúlyozta, hogy az egész eljárás során elismerte a gyorshajtást és azt is, hogy emiatt nem tudta elkerülni az ütközést. Mint mondta, ha tehetné, visszafordítaná az idő kerekét, és a történtek végig fogják kísérni az egész életét, de ezzel nem tud mit kezdeni. Ezt követően az elmúlt években történt tragédiáit sorolta, elmondta, hogy meghalt az édesanyja és a nagymamája, rajta pedig életmentő szívműtétet kellett végrehajtani, és mindezt úgy kellett megélnie, hogy mindig valamilyen kényszerintézkedés alatt állt.

A mostanra a börtönben jelentősen lesoványodó M.Richárd azt is mondta, hogy az elmúlt hat hónapban a magánzárkában volt ideje elgondolkodni a dolgokon.

Azt kérem, hogy ne a múltam alapján ítéljenek meg. Szeretnék visszailleszkedni a társadalomba, családot alapítani és gyereket vállalni

– mondta végül.

Az ügy másik vádlottja, N. József mindössze annyit mondott, hogy egyetért a védője előterjesztésével, amiben a felmentését kérte.

A másodfokon eljáró tanács jogerős ítéletet hozott. M. Richárdnak 3 év 6 hónapra mérsékelték a korábban kiszabott négyéves fogházbüntetését. Ebbe beszámítják az eddig letartóztatásban töltött időt is. N. József pedig 1 év 3 hónap felfüggesztett büntetést kapott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte M. Richárd őszinte megbánó magatartását, az idő múlását és a vádlott betegségét, valamint azt, hogy felismerte, szakmai segítségre szorul ahhoz, hogy megváltozzon.

M. Richárdra az ügyészség 2019 januárjában 7 év 2 hónapos börtönbüntetést kért – vagyis éppen a mostani ítélet kétszeresét – arra az esetre, ha beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyalás jogáról.

Megkérdeztük az ítélethirdetés után M. Richárdot, hogy elégedett-e a döntéssel, azt felelte, hogy nem tiszte minősíteni az ítéletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik