Belföld

M. Richárd azt állítja, közvetlen életveszélyben van

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Pénteken a vádlottak meghallgatásával és a perbeszédekkel folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a Dózsa György úti tragédia másodfokú tárgyalása. A mostani tárgyalásra vezetőszáron és bilincsben elővezetett M. Richárd négy év fogházat kapott elsőfokon, és örökre eltiltották a vezetéstől, a másik autót vezető N. József 1 év 10 hónap felfüggesztett fogházat kapott.

A Dózsa György úti tragédia több mint négy éve történt. M. Richárd hatalmas sebességgel csapódott Mercedesével egy balra kanyarodó Citroenbe. A kanyarodni akaró autó az ütközéstől többször is megpördült, majd berepült a buszmegállóba. A balesetben két ember vesztette életét. Bár M. Richárd kábítószert fogyasztott, a szakértők szerint ez nem volt hatással a vezetési képességére.

A vád szerint M. Richárd vezetői engedély nélkül a megengedett 50 km/órát jelentősen meghaladó, 135–140 km/óra sebességgel közlekedett a Dózsa György úton a Kassák Lajos utca irányába. Ekkor érkezett a kereszteződésbe a 47 éves  N. József, aki szabálytalanul, kis ívben bekanyarodott a nagy sebességgel érkező sofőr elé úgy, hogy nem adta meg neki az elsőbbséget. A két kocsi olyan erővel ütközött össze, hogy mindkét jármű felsodródott a járdára, és elütött három gyalogost.

A balesetben a kanyarodó jármű egyik utasa olyan erővel zuhant ki az autóból, hogy sérülései következtében a helyszínen életét vesztette. A másik utas a kórházban hunyt el, három gyalogos pedig könnyebben sérült meg. A kanyarodó gépkocsi sofőrje életveszélyes, míg M. Richárd könnyebb sérüléseket szenvedett.

Ehhez az eljáráshoz egyesítették M. Richárdnak azt az ügyét, amelyben korábban bevonták a jogosítványát. A vád szerint M. Richárd akkor csaknem elsodort egy kerékpárost, majd az emiatt kialakult konfliktus során az utasával együtt kiszállt az autóból, és megverte a biciklist.

Kapcsolódó
Négy év fogházat kapott M. Richárd, megszereztük az eddigi bűnlajstromát
„Mi kell ebben az országban ahhoz, hogy valakit örökre leültessenek?" – kérdezte az elhunyt egyetemista fiú édesapja az ítélet után.

Az elsőfokú ítélet után az ügyész jelentős súlyosításért, M. Richárdék jelentős enyhítésért, míg a másik sofőr felmentésért fellebbezett. A mostani tárgyaláson M. Richárd többek közt arról beszélt, hogy a médiacirkusznak is köszönheti, hogy itt tart. Szerinte ugyanis túl van lihegve az ügye a sajtó miatt. A Telex beszámolója szerint a 44 éves férfi arra panaszkodott, hogy a legszigorúbb körülmények között van egy magánzárkában azon a szinten ahol csak gyilkosok vannak. Elmondása szerint a szívbetegsége mellett veseelégtelenségben is szenved, emiatt pedig „közvetlen életveszélyben” van.

M. Richárd  új védője, Jován László szerint a védence börtöntűrő képessége a nullával egyenlő. A veseelégtelensége mellett ugyanis a szívbetegséggel összefüggésben fellépett nála egy alvászavar is, ami miatt csak egy speciális berendezéssel tud kockázat nélkül aludni.

Az ügyvéd kitért a pszichológus véleményére is, ami szerint M. Richárd soha nem lesz alkalmas a vezetésre, mert pszichopátiás személyiség. Szerinte azonban ez nincs így, mert ez nem egy örökletes betegség és egy 6-8 hónapos terápiával gyógyítható. Az ügyvéd azt kérte, hogy védencét csak határozott időre tiltsák el a vezetéstől. A pénteki tárgyalás végén az ügyvéd indítványozta a védence szabadlábra helyezését az egészségi állapotára is hivatkozva, de ezt a bíró elutasította. Jogerős ítélet július másodikán várható az ügyben.

Kapcsolódó
M. Richárd egy luxusautó volánja mögött bukott le, pedig örökre eltiltották a vezetéstől
Egy német rendszámú Mercedesből szállt ki a férfi, az igazoltatás után pedig lezárta a kocsiját, és gyalog elhagyta a helyszínt. Ezt mutatta ki nála a szonda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik