Tudomány

100 millió éves bogarat találtak

George Poinar Jr., az Oregoni Állami Egyetem munkatársa csapatával egy mohára, zuzmóra vagy gombára emlékeztető ősi héjbogarat fedezett fel. „Ha valami képtelen legyőzni az ellenségeit, vagy elmenekülni előlük, akkor elrejtőzik, és éppen ezt teszi ez a kréta kori bogár is” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a rovar tökéletesen be tudott olvadni mohás környezetébe.

A borostyánban konzerválódott faj a Stegastochlidus saraemcheana nevet kapta. A 100 millió éves lelet Burmában került elő.

Poinar úgy véli, hogy az állat életét farönkökön és az erdő talaján, gombák, zuzmók és mohák között töltötte.

Ezt bizonyítja, hogy testén spórákat is kimutattak.

George Poinar Jr. / Oregon State University

A 4,2 milliméter hosszú rovar fejét és testét mintegy száz, a rejtőzködést segítő tüskeszerű struktúra fedte. A hím bogárra néhány parazita atka kapcsolódott, a jelek alapján az ügyes álca ellenére egy ragadozó végül megtalálta az állatot. A faj rendkívül vékony volt, így igen szűk helyekre is be tudott jutni, szájszerkezete pedig arról árulkodik, hogy más gerinctelenekkel táplálkozott.

A rovar nemcsak a héjbogarak egy új faját, hanem egy új nemét is alkotja. A példány felfedezése segíthet jobban megérteni az állatok ezen csoportjának ősi környezetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik