Tudomány

Éppen csak felfedeztük, már el is száguldott mellettünk a házméretű aszteroida

Meglehetősen közel haladt el egy házméretű aszteroida csütörtök délután. Az objektum, a 2017 YZ4 a becslések alapján 7-15 méteres lehet - tehát valamivel kisebb, mint a cseljabinszki meteor.

A 2017 YZ4-et nem sokkal elhaladása előtt, december 25-én fedezték fel – számol be az IFLScience. Az égitest a földközeli kisbolygók Apollo családjába tartozik. Ezen csoportban olyan aszteroidák vannak, melyeknek pályája szélesebb a Földénél, és közelebb repülnek a Naphoz, mint bolygónk.

Az aszteroida magyar idő szerint csütörtök délután járt a legközelebb a Földhöz. Ekkor mintegy 224 396 kilométer választotta el bolygónk felszínétől. Bár ez biztonságos távolságnak mondható, nem tehettünk volna sokat az objektum ellen, ha egyenesen felénk tartott volna.

A NASA szerint a 2017 WA14 idén november 21-i érkezése óta a 2017 YZ4 volt a legközelebb elhaladó kisbolygó.

2017-ben összesen 51 objektum járt a Föld-Hold távolságon belül.

Egyet, a 2012 TC4-et leszámítva mindegyik égitestet nem sokkal érkezésük előtt fedezték fel.

A 2012 TC4-et a NASA és más űrügynökségek részletesebben is elemezték. A szakértők az aszteroida segítségével teszt elé tudták állítani a kisbolygóészlelő rendszert, a Nemzetközi Aszteroida Figyelmeztető Hálózatot.

A 2017 YZ4 ugyan nem váltana ki kataklizmát a Földön, így is komoly károkat okozhatna. A 2013-as cseljabinszki meteoresemény miatt, melyet egy nem sokkal nagyobb objektum idézett elő, 1200-an sebesültek meg. A NASA és az Európai Űrügynökség éppen ezért tartja fontosnak a földközeli objektumok vizsgálatát.

A szakértők becslései alapján nagyjából 1 millió Földet fenyegető, 30 méternél nagyobb aszteroida keringhet bolygónk körül, igaz, ezeknek csupán a töredékét azonosították eddig. A 100 méternél nagyobb kisbolygók közül pedig csak minden negyediket ismerünk.

Bár a technológiánk egyre fejlődik, és az földközeli objektumokat figyelő rendszerek is egyre megbízhatóbbak, egyelőre nem sokat tehetünk a veszélyes égitestekkel szemben.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik