Tudomány
Near Earth Asteroid 2012 TC4 appears as a dot at the centre of this composite of 37 individual 50-second exposures obtained with the FORS2 instrument on ESO’s Very Large Telescope. The asteroid is marked with a circle for a better identification. The individual images have been shifted to compensate for the motion of the asteroid, so that the background stars and galaxies appear as bright trails. At magnitude 27, this is the faintest Near Earth Asteroid so far measured.

Egy lépéssel közelebb kerültünk a veszélyes aszteroidák azonosításához

24.hu
24.hu

2017. 11. 06. 11:25

Egy nemzetközi csapat a NASA vezetésével először mérte fel, hogy miként teljesítünk a potenciálisan veszélyes aszteroidák azonosításában és megfigyelésében. A kísérlet biztató eredményekkel zárult.
Korábban a témában:

A szakértők egy ideje már aggódnak a Földet fenyegető objektumok miatt – egyelőre ugyanis nem tehetünk semmit az ilyen égitestek ellen. Bár egy esetleges becsapódás nem feltétlenül váltana ki kataklizmát, így is hatalmas károkat okozna.

Éppen ezért az utóbbi időkben a NASA egy olyan rendszer létrehozásán dolgozik, mellyel nem csupán érzékelni tudják a bolygónkra veszélyes aszteroidákat, de akár elterelhetik is az ilyen objektumokat. A közelmúltban az űrhivatal vezetésével először tesztelték a Nemzetközi Aszteroida Figyelmeztető Hálózatot.

A hónapokon át tartó tervezés után a gyakorlat 2017 júliusában indult meg, amikor az Európai Déli Obszervatórium munkatársai megpillantották a 2012 TC4 nevű égitestet. A szakértők úgy döntöttek, a nem túl nagy objektum alkalmas arra, hogy teszteljék rajta az aszteroidafigyelő rendszert.

Ahogy az objektum közeledett a Föld felé, a kutatók közösen igyekeztek meghatározni az égitest méretét, összetételét és pályáját. A gyakorlat kulcsfontosságú eleme volt a nemzetközi kommunikáció hatékonyságának és gyorsaságának felmérése.

Borisz Susztov, az Orosz Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének munkatársa szerint a 2012 TC4 kampány remek lehetőség volt arra, hogy bizonyítsák: a szakértők készen állnak egy komoly nemzetközi együttműködésben való részvételre, mellyel a fenyegető objektumokat azonosíthatják.

Örömmel látom, hogy a különböző országok kutatói hatékonyan és lelkesen dolgoztak együtt a közös célért

– mondta a szakértő.

A gyakorlatnak köszönhetően a csillagászok megállapíthatták, hogy a TC4 pályája sosem fogja keresztezni a Földet. A nemzetközi csoport emellett az égitest összetételére és forgási viselkedésére is következtetni tudott. Ha a jövőben valóban bányászni szeretnénk az aszteroidákon, az efféle információk elengedhetetlenek lesznek.

A NASA által vezetett teszt október közepén ért véget, amikor a TC4 a legközelebb járt bolygónkhoz – mintegy 43 800 kilométerre. A kísérletet az űrügynökség arra is felhasználta, hogy ellenőrizze a különböző amerikai kormányszervekkel való kommunikáció hatékonyságát.

Michael Kelley, a NASA munkatársa és a TC4 gyakorlat vezetője szerint a szimulációval mára a csillagászok jobban készen állnak egy potenciálisan veszélyes aszteroida érkezésére.

(Via: ScienceAlert, kiemelt kép: ESO / ESA NEOCC / Olivier Hainaut (ESO), Marco Micheli (ESA) and Detlef Koschny (ESA))

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.