Tudomány

Egy lépéssel közelebb kerültünk a veszélyes aszteroidák azonosításához

Egy nemzetközi csapat a NASA vezetésével először mérte fel, hogy miként teljesítünk a potenciálisan veszélyes aszteroidák azonosításában és megfigyelésében. A kísérlet biztató eredményekkel zárult.

A szakértők egy ideje már aggódnak a Földet fenyegető objektumok miatt – egyelőre ugyanis nem tehetünk semmit az ilyen égitestek ellen. Bár egy esetleges becsapódás nem feltétlenül váltana ki kataklizmát, így is hatalmas károkat okozna.

Éppen ezért az utóbbi időkben a NASA egy olyan rendszer létrehozásán dolgozik, mellyel nem csupán érzékelni tudják a bolygónkra veszélyes aszteroidákat, de akár elterelhetik is az ilyen objektumokat. A közelmúltban az űrhivatal vezetésével először tesztelték a Nemzetközi Aszteroida Figyelmeztető Hálózatot.

A hónapokon át tartó tervezés után a gyakorlat 2017 júliusában indult meg, amikor az Európai Déli Obszervatórium munkatársai megpillantották a 2012 TC4 nevű égitestet. A szakértők úgy döntöttek, a nem túl nagy objektum alkalmas arra, hogy teszteljék rajta az aszteroidafigyelő rendszert.

Ahogy az objektum közeledett a Föld felé, a kutatók közösen igyekeztek meghatározni az égitest méretét, összetételét és pályáját. A gyakorlat kulcsfontosságú eleme volt a nemzetközi kommunikáció hatékonyságának és gyorsaságának felmérése.

Borisz Susztov, az Orosz Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének munkatársa szerint a 2012 TC4 kampány remek lehetőség volt arra, hogy bizonyítsák: a szakértők készen állnak egy komoly nemzetközi együttműködésben való részvételre, mellyel a fenyegető objektumokat azonosíthatják.

Örömmel látom, hogy a különböző országok kutatói hatékonyan és lelkesen dolgoztak együtt a közös célért

– mondta a szakértő.

A gyakorlatnak köszönhetően a csillagászok megállapíthatták, hogy a TC4 pályája sosem fogja keresztezni a Földet. A nemzetközi csoport emellett az égitest összetételére és forgási viselkedésére is következtetni tudott. Ha a jövőben valóban bányászni szeretnénk az aszteroidákon, az efféle információk elengedhetetlenek lesznek.

A NASA által vezetett teszt október közepén ért véget, amikor a TC4 a legközelebb járt bolygónkhoz – mintegy 43 800 kilométerre. A kísérletet az űrügynökség arra is felhasználta, hogy ellenőrizze a különböző amerikai kormányszervekkel való kommunikáció hatékonyságát.

Michael Kelley, a NASA munkatársa és a TC4 gyakorlat vezetője szerint a szimulációval mára a csillagászok jobban készen állnak egy potenciálisan veszélyes aszteroida érkezésére.

(Via: ScienceAlert, kiemelt kép: ESO / ESA NEOCC / Olivier Hainaut (ESO), Marco Micheli (ESA) and Detlef Koschny (ESA))

Ajánlott videó

Olvasói sztorik