Glitched portrait
Tudomány

A pszichedelikus drogok magasabb szintű tudatállapotot váltanak ki

24.hu
24.hu

2017. 04. 20. 13:22

A pszichedelikus szerek fogyasztói gyakran számolnak be arról, hogy a drogok hatására mély bepillantást nyernek saját létezésükbe. Kutatók egy csoportja most először bizonyította be, hogy a szerek használata valóban magasabb tudatállpothoz vezet.
Korábban a témában:

Scientific Reports-ban bemutatott vizsgálat alapján az LSD, a pszilocibin és a ketamin fogyasztása serkenti az idegi jeleket.

Robin Cahart-Harris, az Imperial College London szakértője és az új tanulmány vezető szerzője szerint az új eredményekkel könnyebb lesz megérteni, hogy mi történik az emberek agyában, amikor tudatállapot-változást élnek át a pszichedelikus szerektől.

Az emberek gyakran számolnak be arról, hogy ezen drogok hatására bepillantást nyernek – és amikor ez terápiás kontextusban jelentkezik, pozitív következményeket jósolhat

– állapította meg a kutató.

A tudósok a tudatállapot több módszerrel is képesek mérni, például a neurális jelek sokszínűségének vizsgálatával. Ezzel a matematikai indexszel azt elemzik, hogy mennyire komplex az agy aktivitása egy adott pillanatban: egy éber agyban például jóval sokszínűbbek a jelek, mint egy alvóban – tehát éber állapotban a tudatállapot is magasabb szintű.

A kísérletben a Sussexi Egyetem illetve az Imperial College kutatói az alanyok neuronjainak sokféleségét vizsgálták. Néhány résztvevőnek a teszt megkezdése előtt a három korábban említett szer valamelyikéből adtak.

Az eredmény igen meglepő volt, ugyanis a fogyasztók agya jóval aktívabbnak bizonyult, mint az alvó, vagy az éber alanyoké. Ez azt jelenti, hogy a tudatállapotuk is magasabb szintű volt.

Anil Seth, a Sussexi Egyetem szakembere szerint pszichedelikus állapotban az agy aktivitása kevésbé kiszámítható és integrált, mint normál körülmények közt. A kutató hozzátette: az új matematikai mérés alapján a pszichedelikus állapot egyben magasabb tudatállapotot is jelent.

A csapat kiemelte, hogy az eredmény nem jelenti azt, hogy a szerek fogyasztói jobb vagy fejlettebb tudatállapotban lennének. A kísérlet minden esetre igen megbízhatónak tűnik, mivel a vizsgálatban használt három drog más-más módon hat.

A szakértők bíznak benne, hogy eredményeiknek köszönhetően könnyebben felmérhetővé válik, hogy miként használhatnák az efféle szereket terápiás kezelés során.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.