Tudomány

Ősi kutya- és tengerimalac-maradványokat találtak egy perui állatkert területén

Tíz kutya, két tengerimalac és egy ember maradványait találták meg Limában.

Lima San Miguel nevű kerületében található a város állatkertje, a Parque de las Leyendas. A környéken a közelmúltban ásatást végeztek, így került elő a 12 állattól és egy embertől származó leletegyüttes. A maradványok a Huaca El Rosal területén lévő két mély, 4 illetve 16 méteres árkokban voltak.

Lucénida Carrion, az ásatást vezető régész szerint a leletek a pre-inka kultúrához tartoznak. A kutyákat egyesével találták meg, a kutatók úgy gondolják, az ősi nép az állatokat azért temette el, hogy gazdájukat segítsék a túlvilágon. A tengerimalacokat minden bizonnyal az isteneknek áldozták fel, a helyi civilizációkban ugyanis fontos tápláléknak számítottak a rágcsálók.

Az ásatáson előkerült kutyák szőrzete barna volt, akadt köztük egyaránt hím és nőstény is. A szakértők azt is megállapították, hogy a négylábúak nyakában póráz volt, melyet a lábukhoz kötöttek. Az egyik tengerimalac bundájának színét is sikerült meghatározni: fekete volt.

A felfedezés elsősorban a kutyamaradványok miatt fontos. A most előkerült 10 állat az egyik legnagyobb perui, spanyol hódítás előtti időkből származó leletegyüttessé vált. A spanyol hódítás előtt ugyanis csak kevés helyi népcsoport háziasította a kutyát.

(Via: Peru this Week)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik