Tudomány

Kétezer éve temették el a vajrögöt – még mindig ehető

24.hu
24.hu

2016. 07. 17. 16:00

Az írországi mocsárból előkerült, közel 10 kilogrammos vaj a szénizotópos kormeghatározás alapján nagyjából 2 000 éves.
Korábban a témában:

Jack Conway épp tőzeget gyűjtött a Meath megyei Emlagh-mocsárban, amikor megtalálta a különös leletet. Azonnal értesített egy helyi múzeumot, a hatalmas vajdarab azóta az Ír Nemzeti Múzeumba került. A mocsári környezet, az alacsony hőmérséklet- és oxigénszint, valamint a savas közeg jól megőrizte az élelmiszert.

Írország ókori- és kora középkori történetében a vaj igen megbecsült termék volt. Igazi luxusterméknek számított, így gyakran fizetőeszközként használták, ezért előfordult, hogy raktározás céljából eltemették. A több mint 3,5 méteres mélységből előkerült rög felett azonban nem volt semmilyen jelzés, így nem valószínű, hogy egykori tulajdonosai valaha is ki akarták volna ásni. Az is különös, hogy a hasonló élelmiszereket általában fadobozban temették el, a most megtalált vaj azonban csupasz volt.

Ezen jelek miatt igen valószínű, hogy a terméket más okból ásták el. Megbecsültsége miatt a vajat sokszor áldozatként ajánlották fel a szellemeknek és isteneknek, ezért könnyen elképzelhető, hogy a most előkerült lelet is egy ilyen szertartás miatt került a föld alá.

Andy Halpin, az Ír Múzeum Régészeti Osztályának szakértője szerint a vajrögöt Drakerath területén fedezték fel. A környéken 11 település maradványai, valamint három ősi nagybirtok határa is megtalálható. A korai időszakban a láp nehezen megközelíthető volt, és mivel három különböző hatalom közt helyezkedett el, ezért igazi “senkiföldje” lehetett. Éppen emiatt a mocsarat egyfajta misztikus helyként kezelhették.

A kutatók szerint a lelet erős sajtszagot árasztott magából, ettől függetlenül – elviekben – még ehető. Természetesen a vajat sosem fogják megkóstolni.

(Via: Irish Times)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.