Tudomány

Így néz ki egy kőkorszaki piercing

A régészek egészen különleges leletre bukkantak a szibériai Tajmir-félszigeten: egy kőkorszaki piercingre. A testékszert egykori tulajdonosa szája alatt viselte.

A lelet egy 2016 nyarán zajló ásatás során került elő, 600 kilométerrel az Északi-sarkkörtől északra. A Krasznojarszk régiójában megtalált ékszer a szakértők szerint nagyjából 4-5 ezer éves lehet.

Az alsó ajkat díszítő piercing több kultúrában is ismert volt. A kagylóból, csontból vagy kőből készült ékszerek rengeteg ősi népnél megtalálhatóak Ázsiától Afrikán át egészen Amerikáig.

Krasznojarszk Geoarcheológia, egy helyi régészeti lelőhelyeket kutató magáncég munkatársa, Danil Ljszenkó szerint a lelet a Bolsaja II kultúrához tartozik, amely a Katanga-folyó mellékfolyója, Novaja-folyó partján található. Hasonló piercing került már elő a térségben, még a szovjet időszakban, nagyjából 40 évvel ezelőtt.

A testékszer fedetlenül hevert a földön több más tárgy, főleg nyílhegyek közt. A helyi erős szelek gyakran hordják el a homokot és a tundratalajt, így nem ritka, hogy a régészeti leletek maguktól kerüljenek a felszínre.

Az ékszer egyéb leletek közt hevert a földön Fotó: Siberian Times
Az ékszer egyéb leletek közt hevert a földön Fotó: Siberian Times

A nyílhegyekből ítélve a helyszínt előzetesen a Krisztus előtti 3-4. évezredre lehet datálni.

– állapította meg Ljszenkó.

A régészek szerint a most megtalált testékszerhez hasonló piercingek nem voltak ritkák a nyugati eszkimók, az aleutok és az észak-amerikai indiánok ősei közt. A szakértők úgy gondolják, az ilyen díszeket férfiak és nők egyaránt viselték.

(Via: Siberian Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik