perseidák (Array)
Tudomány

Gyönyörű csillaghullásra számíthatunk a héten

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2015. 08. 10. 14:58

Idén kiváló láthatósága lesz a Perseidák meteorrajnak. Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka érdemes lesz kémlelni az eget.

Idén augusztus 12-éről 13-ára virradó éjjel lesz a Perseidák meteorraj maximuma, tehát szerdán éjszaka és csütörtökön hajnalban láthatjuk a legtöbb rajtagot – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Az egyesület szerint a szerdát megelőző és a következő éjszakákon is jelentős meteorhullás várható, mert idén igen kedvező holdfázis mellett kísérhetjük figyelemmel “Szent Lőrinc könnyeit”. Átalgosan 80 hullócsillagot észlelhetünk majd óránként.

A NASA is arra biztatja a csillagok szerelmeseit, hogy töltsék szabad ég alatt az éjszakát szerdán, hiszen zavaró holdfény nélkül lehet majd csodálni a csillaghullást.

Az észlelőknek érdemes fényszennyezéstől mentes helyről kémlelniük az eget, a lehulló meteorokat szabad szemmel is tökéletesen lehet majd látni.

Az időjárás is kegyeibe fogadja a meteorvadászokat, hiszen szerdán és csütörtökön is száraz időre van kilátás, legfeljebb fátyolfelhők lehetnek az égen. Pokrócot nem árt vinni az észleléshez, mert reggelre akár 15 és 24 fok közé is süllyedhet a hőmérséklet.

perseidák (Array)
Fotó: MTI/Komka Péter 

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A raj szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös.

A Perseidák radiánsa a Perseus csillagkép területén van; innen kapta nevét. Maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, függően a naptárszámítástól. A köztudatban emiatt augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik.

A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő időszak, ilyenkor láthatók legnagyobb számban.

Amikor a Perseus csillagkép alacsonyan van a látóhatáron, a meteorok száma kisebb, de azok hosszabb utat tesznek meg a légkörben. Nyomuk gyakran több színű, vékony csík. Ezek megfigyelésére a 21-23 óra közötti időszak alkalmas.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.