Mobil

Óriásbírságot kapott a nyakába a T-Mobile

Míg hazánkban a korlátlan adatcsomagok még alig-alig kapnak szerepet a szolgáltatóknál, addig a tengerentúlon több cég is kínál ilyen lehetőséget. Ami időnként nem teljesen az, aminek látszik, vagy aminek mondják.

Korlátolt korlátlanság

Legutóbb a markáns akcióiról, szókimondó főnökéről, az iparági szabályokat előszeretettel felrúgó stílusáról híres amerikai T-Mobile kapta meg a beosztását egy messziről is jól látható, 48 millió dolláros büntetéssel. Az összeget a helyi hírközlési felügyeleti szerv, a Federal Communications Commission (FCC) szabta ki, mivel kiderült, hogy a korlátlannak mondott csomagok legfőbb tulajdonságukban, korlátlanságukban sérülnek.

A felhasználók arról panaszkodtak, hogy bizonyos esetekben annak ellenére lassul az adatforgalmuk, és nehézkes a hálózathoz való hozzáférésük, hogy korlátlan csomagra fizettek elő. Kiderült, hogy a T-Mobile a nagy étvágyú, azaz a havi 17 GB-nál többet netező felhasználókat csúcsidőben, órákon át lassította, akik így képtelenek voltak használható szinten internetezni.

Az FCC kikezdhetetlen logikával azt állapította meg, hogy hiba volt korlátlannak nevezni egy olyan szolgáltatást, ami nem az.

A T-Mobile ennek ellenére az összes hirdetésben az „unlimited” szót használta, ami minden létező értelmezés szerint azt jelenti, hogy korlátozások nélküli.

Sokszínű törlesztési lehetőségek

A szolgáltató hibázott, a felügyeleti szerv mérlegelt, döntött, majd megállapította, hogy mindez 48 millió dollárba, azaz több mint 13 milliárd forintba fog kerülni az amerikai T-Mobile-nak.

A masszív összeg változatos formákban fogja elhagyni a cég kasszáját:

  • 7,5 millió dollárt tényleges bírságként kell befizetniük az FCC számlájára,
  • 35 millió különböző kedvezmények formájában landol majd az előfizetőknél. (Itt olyan opciók várhatóak, mint 20 százalék kedvezmény a T-Mobile által forgalmazott összes kiegészítő termékre, vagy 4 GB ingyen adat egy hónapban.)
  • Végül a maradék 5 millió dollárt iskolák kapják meg különböző technika eszközök, készülékek formájában.

Szóval mai jótanácsunk egy általunk kreált “ősi” bölcsesség formájában így hangzik: “Ha az út végére építesz vala egy betonfalat, ne mondd azt, hogy nyugodtan szaladhatsz rajta bármeddig”. Köszönjük a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik