Mobil

Egy zseniális reklám a mobilszolgáltatók trükkjéről

A mobilnet csomagok jellemzően az hang előfizetés részét képezik, amihez hozzátartozik az is, hogy egy hónapban mennyi adattal gazdálkodhatsz. A szolgáltatók ezt az 1-3-5 GB-os keretet az úgynevezett számlázási időszak alatt biztosítják, ezt kell beosztani, és figyelni, hogy a 30 nap alatt ne szaladj túl rajta.

Ok, de mi van akkor, ha nem használod el a teljes keretet?

Mi történik, ha marad fél giga? Visszafizetik az árát? Annyival többet használhatsz el a következő hónapban? Esetleg halmozhatod, ameddig csak lehet? Vagy talán örökre elveszik egy olyan, kézzel nem fogható érték, amiért havonta fizetsz?

Sajnos hazai környezetben ez utóbbiról van szó, vagyis nincs lehetőség az adatmennyiség görgetésére, ezért vagy csontra elhasználod a hónap végére, vagy a maradék elveszik.

Ha belegondolsz, akkor egy teljesen irreális és közel sem felhasználó barát dologról van szó. Szerencsére egyre több szolgáltató ismeri el a jelenség abszurdumát és vezet be olyan csomagokat, ahol ez lehetséges. Ilyen volt az amerikai T-Mobile, és ilyen az új-zélandi 2degrees Mobile, akik egy tökéletes reklámmal járják körbe a témát.

Ebben ugyanazt a kérdést teszik fel: mi történik hónap végén a fel nem használt adattal? A válaszok pedig konkrétan zseniálisak: kikerül a feketepiacra, ahol gyanús alakok kereskednek vele? Vagy hatalmas, adatraktárokban halmozzák fel? Esetleg illegális árveréseken kerül ki azt országból? Vagy – hangzik el a végső, gyilkos magyarázat – a következő hónapban ismét eladják az előfizetőknek?

Ezen talán érdemes mindenkinek elgondolkodnia…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik