Média

Átalakul a hazai tévés csatornakínálat

tv
tv
A hónap végén megszűnik a FOX magyarországi sugárzása. Helyére egy induló hazai csatorna, a Film4 kerül. Aznap más jelentős változás is lesz a hazai tévés piacon: ne lepődjön meg, ha nem ott találja kedvenc csatornáit, ahol megszokta!

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, megszűnik a magyar FOX tévécsatorna. Az az adó, amit a Magyar Telekom egyszer már megpróbált kivenni csatornakínálatából, de akkora felháborodás lett az ezzel kapcsolatos hírből, hogy a kábelszolgáltató végül visszavonulóra kényszerült. Ezúttal azonban nem a műsorterjesztő cég döntött úgy, hogy kiveszi az egyébként viszonylag kis nézettségű, az 50 legnézettebb tévé közé sem tartozó csatornát a kínálatából, hanem maga a csatorna tulajdonosa, a FOX Networks Group gazdasági okokra magyarázva döntött a csatorna megszüntetéséről. (A FOX Networks Group teljesen nem vonul ki a Magyarországról, mivel más tévécsatornái, így a National Geographic, a Natgeo Wild és a Baby TV megmaradnak és FOX+ néven internetes szolgáltatást is működtetnek.)

Magyar FOX helyett Film4

A 24.hu most megtudta, hogy mi kerül a megszűnő csatorna helyére.Április 30-án a délutáni órákban egy aznap induló magyar tévécsatorna, a Film4 váltja a FOX-ot. A Film4 a Magyar Telekomon kívül bekerül a DIGI rendszerére, és az Antenna Hungária MinDig TV Extra rendszerének családi csomagjában is ott lesz.

A csatorna logója így néz majd ki:

Film4, az új tévécsatorna logója. Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Film4, az új tévécsatorna logója. Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Átnevezik és átalakítják a Story4, a Story5 és a Galaxy TV-t

A Film4 csatornát egyébként az a magyar Digital Media and Communications Zrt. (DMC) indítja, amely jelenleg három csatornát, a Story4, a Story 5 és a Galaxy TV csatornákat működteti. Információink szerint a DMC utóbbi csatornái ugyancsak április 30-án átalakulnak, a Story4 csatornát TV4-re nevezik át, a Story5 csatornából Story4 lesz, míg a Galaxy TV-ből Galaxy4 lesz, és a kínálat felfrissítésével át is pozicionálják a csatornákat. A DMC sorozatokat is vásárolt: megvette a Downtown Abbey, a Fast Forward, a Kegyes gyilkos és a Klinika az új generáció című sorozatokat.

Tulajdonosváltás után

A FOX helyére bekerülő Film4 csatornát működtető médiavállalat egyébként nemrégiben tulajdonost váltott, és egy fő kivételével az ötfős igazgatósága is lecserélődött. A tévétársaságot egy bizonyos Hungarian Project Management Kft. nevű cég vásárolta fel, melynek tulajdonosa Borsány-Gyenes András, a tévés cég egyik alapítója és volt résztulajdonosa, aki február 28. óta bejegyzés alatt álló igazgatósági tagja a DMC-nek. Borsány az április 30-i csatornaindulásról és a médiavállalat többi csatornájának átalakításáról megkeresésünkre ma nem kívánt nyilatkozni, ugyanakkor nem is cáfolta az információink hitelességét.

Mint arról korábban beszámoltunk, több körülmény is arra utal, hogy Mészáros Lőrincék is forgolódnak a tévétársaság körül. Ilyen például, hogy információink szerint korábban a Story-csatornákat is működtető vállalat közös híradóról tárgyalt Mészáros Echo TV-jével, illetve az Echo TV Angol utcai épületében helyiséget is kialakítottak a tévés cég számára, a tárgyalások megtörténtét pedig Csík Zoltán, Mészáros bizalmi embere, az Echo TV igazgatósági tagja sem tagadta korábban, sőt azt mondta a 24.hu-nak, ez üzleti titkot képez. Borsány-Gyenes viszont ugyanakkor azt mondta, nem érdemes emögé mindenfélét odaképzelni, nem igaz, hogy volt prezentáció az Echo TV-s együttműködésről, és Mészáros Echo TV-jéhez történő beköltözésre azt mondta, hogy a nemzetközi piacon szokványos, hogy televíziós társaságok közös helyen működnek, mert ez növeli a hatékonyságot, és Magyarországon is van példa arra, hogy televíziós csatornák ugyanazon a helyen működnek, de ez csak hatékonysági kérdés. Azt is mondta, hogy a korábban az Echo Tv-től már elbocsátott Kadarkai Endre műsorvezetőt sem azért távolították el a Story TV-től, hogy ezzel gesztust tegyenek Mészáros irányába. A magyarázat erre Borsány-Gyenes szerint az, hogy a jövőben a saját gyártás helyett vásárolt filmeket sugároznak majd.

Kovács Krisztián, MEME
Alighogy kinevezték, máris lemond a felvásárolt Story TV igazgatósági tagja
Kovács Krisztián idén február végétől volt a tulajdonosváltáson áteső televíziós médiavállalat igazgatósági tagja. Inkább a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületét választja.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik