Belföld

Kétharmados elégedetlenséget, hárompárti parlamentet mért a Publicus

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Magyar Péter pártja minden kategóriában a második.

Ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, az összes megkérdezett 24, a biztos szavazók 33, a biztos szavazó pártválasztók 42 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített kutatásából. A Tisza Párt lenne a második (14/16/20 százalék), a Demokratikus Koalíció a harmadik (12/15/18 százalék) minden kategóriában.

A többi párt az öt százalékos bejutási küszöb alatt maradna. A biztos szavazó pártválasztóknál az MSZP és a Mi Hazánk Mozgalom 4–4, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum 3–3, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 1 százalékot érne el. (Az EP-választási részvétellel kapcsolatos Publicus-felmérés szerint a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek szövetsége gyakorlatilag fej fej mellett állt Magyar Péter pártjával.)

Pulai András igazgató a lapnak azt mondta, a kegyelmi botrány miatt a bizonytalanok között megjelent fideszesek egy része is a Tisza Pártra szavazna. Az intézetnél a válasadók maguk nevezik meg az általuk preferált pártot.

Ez alkalommal a megkérdezettek között senki nem volt, aki a Vona Gábor-féle Második Reformkor Pártot, esetleg Jakab Péter (Nép Pártján) vagy Márki-Zay Péter pártját, a Mindenki Magyarországa Mozgalmat említette volna, vagyis ezek a mikropártok gyakorlatilag eltűntek a palettáról

– tette hozzá. A felmérésben arra a kérdésre, „ön mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok?”, a válaszadók 65 százaléka úgy felelt: nem, vagy inkább nem elégedett. Az elégedettek 33 százaléknyian voltak (két százalék nem tudott, akart válaszolni). Még a kormánypárti szavazók 19 százaléka is azt mondta, hogy nem, vagy inkább nem elégedett. Az ellenzékiek között 97, a Tisza Párt hívei körében 95 százalékos volt ez az arány. Az elmúlt időszak közvélemény-kutatásainak eltérő eredményeivel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Kapcsolódó
A magyarok 83 százaléka rossznak látja a gazdasági helyzetet az Ipsos szerint
Január óta jelentősen romlott a lakosság véleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik