Média
A Való Világ 4 egyik jelenete. Fotó:RTL Klub/Sajtóklub/Bársony Bence

Harmadjára fut neki egy RTL-es ügynek a Médiatanács

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 07. 05. 15:16

Korábban a témában:

Egy több mint 7 évvel ezelőtti vitás, az RTL Magyarországot érintő ügyet is leporolt eheti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, derül ki a testület keddi ülésének napirendjét tartalmazó dokumentumot tanulmányozva. Az ügyet azért porolta le a hatóság, mert korábban már kétszer is javításra szoruló közigazgatási határozatot hozott a testület, és egy bírósági ítélet újbóli korrekcióra kötelezte.

Az ügy háttere, hogy a Médiatanács még 2011 májusában összesen közel 144 millió forint összegű bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra, a Való Világ 2010-ben és 2011-ben sugárzott 4. szériájával összefüggésben. A bírság három nagyobb tételből tevődött össze. A grémium szerint a VV4 adásának sugárzásakor a médiaszolgáltató megsértette a burkolt reklámozásra vonatkozó törvényi tilalmakat, ugyanis megállapítható volt, hogy a valóságshow résztvevői (Alekosz, Olivér és a többi villalakó) milyen márkájú üdítőitalokat fogyasztottak az élő adás egyes jeleneteiben, illetve látszódott a konyhában lévő ételek (a hűtőben tárolt vaj, a pulton tárolt só stb.), a konyhai tisztítószer és a konyhai sütő márkajelzése. (A határozat képernyőfotókkal illusztrált oldalakon át dokumentálta, melyik időpillanatban ki és mit ivott.)

A Médiatanács problémásnak találta továbbá a VV4 előzeteseit, mivel azok a testület szerint megsértették a műsorelőzetesek sugárzására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. A testület szerint ezenkívül nem voltak megfelelőek a VV4 egyes adásainak korhatári besorolásai.

Az RTL azonban bíróságra vitte az ügyet, majd a Médiatanács 2012-ben egyszer már módosított a 2011 májusában hozott határozatán. Az RTL a kijavított határozattal sem volt elégedett, és a bíróságon 2016-ban az RTL számára kedvező döntés született. A Médiatanács ezután, eheti ülésén foglalkozott újra az egyszer már módosított határozatával, és újabb eljárás lefolytatásáról határozott a médiaszolgáltatóval szemben a 2010-ben sugárzott Való Világ 4 kapcsán. Így áll elő az, hogy harmadik változatban készíti el a bírságról szóló határozatát a testület közel 8 évvel az adásba kerülést követően.

Olivér iszik, és kivehető a márkajelzés. Fotó: NMHH Médiatanács határozat
Olivér iszik, és kivehető a márkajelzés. Fotó: NMHH Médiatanács határozat

A Médiatanács nem válaszol, hogyan hibázhattak ennyiszer

Az ügyben megkerestük a médiahatóságot még a keddi ülést követően, hogy felvilágosítást kérjünk a médiatanácsi határozatban talált hibák és ezek kijavítása kapcsán, illetve rákérdeztünk a felelősségük kérdésére is, de nem válaszoltak. A testület ma, csütörtökön egyébként sajtóközleményben számol be az eheti ülésén történtekről, de egy szót sem említ az RTL elleni, újraindított eljárásról. Mindössze a Centrum TV, a Rádió Szentendre, az Európa Rádió és a Rádió Sun eheti megbírságolásáról írnak, valamint azt hirdették ki, hogy kik kapnak újabb támogatást a Mecenetúra Program keretében.

Frissítés (2018.07.06. 13:55): Az NMHH megszólalt

Az NMHH a fenti hír megjelenését követő napon, illetve kérdéseink után 3 nappal mégis küldött egy választ. Ebben azt írják, ahogy már többször leírták, a Médiatanács minden esetben a jogszabályok és az azokat értelmező bírósági ítéletek mentén alakítja jogalkalmazási gyakorlatát, így bírósági ügyek esetében is – legyen az számára kedvező vagy kedvezőtlen ítélet – a bírói ítéletalkotással összhangban hozza meg döntéseit. A Médiatanács minden döntésével szemben adott a jogorvoslat lehetősége, egy jogállamban ez természetes. A Kúria az ügyben a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék és az elsőfokon eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéleteit helyezte hatályon kívül, majd a megismételt eljárásban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kötelezte a Médiatanácsot új eljárás lefolytatására a hét évig tartó bírósági eljárások lezárásaként. Azaz – az elsőfokú határozatban történt elírás helyesbítésén és az egyik mellékletének pótlásán túl, amire egyébként egy éven belül jogszerűen lehetőség van – még nem születhetett újabb határozat, hiszen az a Médiatanács új eljárásának eredményeként jön majd létre. További információkat ez ügyben az új eljárás lefolytatása után adnak.

Ez van az újabb bírságok mögött

A budapesti Centrum TV szolgáltatójának azért kell 30 ezer forint összeget befizetnie a Médiatanácsnak, mert a testület megállapítása szerint a Függőségek kora című drogprevenciós műsorszáma előtt, április közepén – az ismétlésekkel együtt – háromszor is elmulasztotta közzétenni a tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott tartalomra vonatkozó figyelemfelhívást.

A Sátoraljaújhelyen, Kisújszálláson, valamint Miskolc és Nyíregyháza körzetében működő Európa Rádió szolgáltatójával szemben összesen 120 ezer forint bírságot állapított meg a grémium, miután az a vizsgált áprilisi héten a szerződéseiben vállaltnál kevesebb helyi műsorszámot sugárzott, illetve túllépte az ismétlések napi és heti arányára tett vállalásainak maximumát.

A szintén kisközösségi Rádió Szentendre szolgáltatóját 20 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a tanács, miután az a vizsgált áprilisi műsorhét során alulteljesítette mind a helyi, mind a közszolgálati műsorszámok arányára tett vállalásait.

A gyomaendrődi kisközösségi Rádió Sun egy áprilisi adáshéten a vállaltnál kevesebb szöveget, helyi közélettel foglalkozó, illetve közszolgálati, valamint hírműsorszámot sugárzott, a szerződésében foglaltakkal ellentétben egyik napon sem tett közzé nemzetiségi vagy más kisebbségeknek szánt műsorszámot, továbbá a magyar zenei művek minimális heti arányára vonatkozó törvényi követelményt sem teljesítette, a testület ezért a rádió szolgáltatójára 10 ezer forint bírságot rótt ki.

DOQ
Új csatorna a DIGI-nél
Doku-realityket sugárzó csatornával bővült a műholdas tévészolgáltató kínálata.

Forgatási és filmszemle-támogatások

A Médiatanács eheti döntésével a Mecenatúra Program magyar vonatkozású, váratlanul bekövetkező események azonnali helyszíni forgatási költségeit támogató Escher Károly-pályázatának keretéből 1,29 millió forinttal járult hozzá a Golden Globe Race egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyen induló Kopár István rajtját megörökítő forgatáshoz. Közvetlenül a rajt előtt dőlt csak el, hogy a 64 éves magyar vitorlázó is el tud indulni Puffin nevű hajóján az első ízben 1968-ban megrendezett, az ötvenedik évfordulón, idén újjáélesztett versenyen. Az anyagot felhasználva M. Nagy Richárd rendez majd dokumentumfilmet a versenyről – az ad hoc pályázat esetében a készítőknek vállalniuk kell, hogy a támogatott forgatási nyersanyaggal majd érvényesen pályáznak a dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmeknek szóló mecenatúrás pályázaton is.

A testület az ülésén ötszázezer forintot ajánlott fel a 2018. augusztus 21. és 26. között a budapesti Aranytíz Kultúrházban megrendezendő 25. Országos Diákfilmszemle díjazottjainak.

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
Szalay Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: A Való Világ 4 egyik jelenete. Fotó:RTL Klub Sajtóklub/Bársony Bence

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.