Média

Elverte Sebestyén Balázsékat két állami rádió

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 07. 06. 13:01

Korábban a témában:

Már nem csak egész napos átlagot tekintve (ahogyan korábban), de a reggeli műsorfolyam alatt is elverte az állami Petőfi Rádió az Andy Vajna tulajdonában lévő Rádió 1-et, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legújabb, a Kantar Hoffmann és az M-Meter konzorciuma által mért rádióhallgatottsági adatai alapján. Az alábbi két grafikonon is jól megfigyelhető a jelenség, hogy a Rádió 1 legsikeresebb műsora, a Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani vezette Balázsék című műsort is kiütötte a Petőfi Rádió „Talpra magyar!” című műsora, sőt a Kossuth Rádió „180 perc” című műsora is valamelyest népszerűbbnek bizonyult Balázséknál a 15 éves és annál idősebb hallgatók körében idén májusban.

Igaz, a Petőfi és a Kossuth Rádiónak van némi technikai előnye a Rádió 1-hez képest, ha az országos elérést nézzük, hiszen az állami rádiók közel teljesen országos adóhálózattal rendelkeznek, míg a Rádió 1 vételkörzete a hálózatba kapcsolódásokkal körülbelül 30 városból és ezek térségéből áll, ami azonban így is igen jelentősnek számít. Ráadásul a korábbi időszakban még ezzel a technikai háttérrel sem maradt el a Balázsék népszerűsége az állami rádiók reggeli műsorától. Az adatok azért is érdekesek, mert a korábbi időszakban, az idei év első negyedében ugyanez a mérőkonzorcium mért – szintén a médiahatóság megbízásából – jelentős rádióhallgatottságot a Rádió 1-nek Dunaújvárosban, Veszprémben és Szolnokon úgy, hogy az említett városokban a mérés idején még nem is sugárzott a Rádió 1.

Rádiók hallgatottsága országosan negyedórás bontásban 2018 májusában a 15 éves és annál idősebb hallgatók körében. Az ábrán szereplő Retro Rádió június 15. óta Magyar FM néven üzemel, vagyis az ábra nem az azóta elindult, POP FM-ből lett Retro Rádió adatait tartalmazza. Forrás: NMHH Rádió Napló; Kantar-MMeter/RSH; 2018 május.

Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a Petőfi Rádiónak (Talpra magyar) átlagosan 13 százalékos elérése volt reggelente, a Kossuth Rádiónak (180 perc) 10,75 százaléka, míg a Rádió 1-nek (Balázsék) 10,62 százaléka.

Az adatokra egyébként a Petőfi Rádió és a Kossuth reklámidejét is értékesítő, Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester közvetett érdekeltségében lévő Radio Sales House (RSH) hívta fel a sajtó figyelmét. Ez is arra utal, hogy a rádiós piacon Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 hálózata és Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti barátjának érdekeltsége között nagy csata bontakozott ki a rádiós reklámbevételekért.

Balázsék számára mindenesetre további rossz hírt jelenthet a következő mérés szempontjából, hogy éppen május végén Mosonmagyaróváron és Székesfehérváron is lekapcsolták a Rádió 1 helyi adását a szintén Vajna-közeli, országos Retro Rádió indulásához kapcsolódva. Ez elképzelhető, hogy további pozíciógyengülést okoz majd a Rádió 1 számára a későbbiekben, és megmagyarázza azt is, hogy miért sugározzák tovább a Rádió 1-et Tihanyból még most is, annak ellenére, hogy a Rádió 1 a Balaton térségében egy ideje engedély nélküli kalózrádiónak minősül, amit a Médiatanácsnak már rég le kellett volna kapcsoltatnia.

Fehérvár Rádió
Felvásárolták a Fehérvár Rádiót
Az új tulajdonos Andy Vajna és a Rádió 1 közvetlen közeléből érkezett. A változás miatt egy velencei kereskedelmi rádiós frekvencia is Vajna Rádió 1 hálózatához kerülhet.
Szalay Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: a Balázsék három műsorvezetője, Rákóczi Feri, Sebestyén Balázs és Vadon Jani. Fotó: Rádió 1

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.