Kultúra

Meghalt Grandpierre Károly

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2014. 03. 20. 21:38

Életének 65. évében, csütörtök este elhunyt Grandpierre Károly festőművész, költő.

Korábban a témában:

Hosszú betegség után, csütörtökön, a koraesti órákban elhunyt Grandpierre Károly festőművész, költő – adta hírül a hvg.hu.

Az 1949-ben született, nemzetközi hírű művész tanulmányait Kanadában, az ottawai School Of Arts-on végezte.

Apja, Grandpierre K. Endre író, költő, történész, testvére pedig Grandpierre Atilla, a Vágtázó Halottkémek alapító zenésze, csillagász, író, költő.

A legendás Grandpierre család

150 éves tradíció, hat generációs verselői tehetség és kedv jellemzi ezt a dallamos nevű családot. Apám szíve dobog bennem címmel jelent meg hatvanverses válogatás, mely felöleli a család költői termésének legjavát, s melynek borítóján a most elhunyt Grandpierre Károly festménye látható.

A VHK-s, csillagász Grandpierre Attila ükapja is költő volt, 1828-ból települt Magyarországra Svájcból, Kossuth Lajos tollnoka, afféle titkára volt, majd később harcolt Garibaldi oldalán, és Petőfinek is írt nagy hatású verset – innen indult a tradíció.

A legismertebb Grandpierre Kolozsvári Grandpierre Emil, Atilla unokabátyja, 1992-ben halt meg – kíméletlen kritikus volt, Márairól egyszer azt mondta „Márai úgy dolgozik, hogy száz fehér papírlapot letesz a Mikó utcai lakásában az íróasztalára, leírja az elsőre nagy betűkkel, hogy POLGÁR, aztán elmegy, sétál, uszodába megy, teniszezik, hazamegy, és ez az egy szó osztódás útján teleírja a száz oldalt.” – ezzel akarta érzékeltetni, hogy Márai (és itt nyilván nem az utolsó naplókra vagy a kései regényekre gondolt) milyen túlírt, híg.

Grandpierre Károly festő és költő pedig így vélekedett egy interjúban: „Tulajdonképpen csak ezért szeretnék ezer évig élni, hogy láthassam, hova futnak ki a képeim. Mert először elültetsz egy magot, kis fa lesz belőle, utána pedig már roskadozik a gyümölcstől. Azon sokat gondolkoztam, hogy mi vitte a fát arra, hogy gyümölcsöt hozzon. Legtöbb esetben ez nem feltétlen szükséges a magvak továbbviteléhez, ő mégis hoz, tulajdonképpen kizárólag azért, hogy megegyük. Ajándékosztó. Az egyik versemben le is írom, hogy igen, ez az univerzum legnagyobb törvénye: adni. A fák tudják, én pedig igyekszem tartani magam ehhez.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.