Nagyvilág

Ez lehetett a szírai polgárháború legnagyobb vegyi támadása

szíria
szíria

Több tucat ember meghalt, több száz pedig megsérült egy szíriai légicsapásban. Jelentések szerint a támadást a szír kormányerők hajtották végre, és vegyi fegyvert használtak, ezt a szír hadsereg nem hivatalosan tagadta. Ha beigazolódik a vád, ez volt a polgárháború legsúlyosabb vegyi támadása.

Legalább 58 ember, köztük 11 gyerek halt meg egy vegyi támadásban a szíriai Idlib tartomány Kán Sejkún településén, jelentette egy szíriai emberjogi szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights. Más jelentések szerint 67 ember halt meg, 300 pedig megsérült, sőt az ellenzéki Step hírügynökség szerint a halottak száma eléri a százat.

Szemtanúk szerint vegyi fegyver volt

Mohamed Raszul, az egyik idlibi jótékonysági mentőszolgálat vezetője azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy helyi idő szerint reggel 7 előtt értesítették őket a légitámadásról, körülbelül 20 perccel később értek Kán Sejkúnba, az utcákon fuldokló embereket találtak. „A csapatunk még mindig ott van, próbálnak helyet találni a sérülteknek, mert a kórházak tele vannak. Kapcsolatban vagyok a csapatunkkal, azt mondják, a helyzet nagyon rossz, a sérültek nagy része gyerek” – mondta Raszul.

Az Observatory for Human Rights szerint a támadást orosz vagy szíriai gépek hajtották végre, és vegyi fegyvert használtak. A támadás áldozatai közül sokan megfulladtak vagy elájultak, szemtanúk szerint néhányuknak habzott a szája és hánytak. A szervezet azt közölte, egyelőre nem tudják, milyen vegyi fegyverről van szó, ugyanakkor az idlibi egészségügyi központ szerint gyaníthatóan szarin gázt használtak.

A hadsereg tagadja a vádakat

A szír hadsereg hivatalosan nem kommentálta a támadást, de a Reutersnek egy katonai forrás határozottan tagadta, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be, ezt szerinte csak az ellenzéki propaganda igyekszik elhitetni. Azt állította, a szír kormány a múltban és most sem használt vegyi fegyvert, mert nem rendelkezi ilyenekkel.

Megszólalt Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Brüsszelben, ahol éppen kétnapos Szíria-konferenciát tartanak, azt mondta, elsődlegesen a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim felelős a Szíriában kedden elkövetett feltételezett vegyifegyver-támadásért

Az ENSZ szerint már használtak vegyi fegyvert

A Bassár el-Aszad vezette szír kormányt nyugati országok, segélyszervezetek és a szíriai ellenzék tagjai már számtalanszor vádolták tömegpusztító fegyverek használatával, ezt Damaszkusz mindig tagadta.

2016 októberében egy ENSZ-vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a szír kormányerők 2014 és 2015 között legalább háromszor vetettek be klórgázt. Ugyanez a vizsgálat azt is megállapította, hogy az Iszlám Állam fegyveresei mustárgázt használtak.

Ha beigazolódna, hogy Kán Sejkúnt vegyi támadás érte, akkor ez volt a hat éve tartó szíriai polgárháború legnagyobb ilyen atrocitása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik