Nagyvilág

Tudósokat vett őrizetbe a török rendőrség

Razziát tartott a török rendőrség szerdán a török állami tudományos és technológiai kutatási tanács (Tübitak) irodáiban, és őrizetbe vett több embert, akikről azt feltételezi, hogy Fethullah Gülen hitszónok követői – jelentette az NTV török televíziócsatorna.

Ezzel a török hatóságok tovább szélesítették a nyomozást a Gülen-mozgalom ellen. A razziák a tanácsnak az északnyugat-törökországi Kocaeli tartományban működő irodáiban zajlottak. Arról egyelőre nincsenek pontos adatok, hogy a tudományos tanács hány munkatársát vette őrizetbe a rendőrség. Az ankarai székhellyel működő Tübitak tudományos kutatásokat finanszíroz egyetemeken és a magánszektorban egyaránt. Az intézmény több mint 1500 kutatót foglalkoztat a honlapján található információk szerint.

Mind ez idáig több mint 60 ezer embert, katonai, igazságügyi, polgári és oktatási területen dolgozókat függesztettek fel állásukból, majd indítottak ellenük nyomozást vagy őrizetbe vették őket a július 15-i sikertelen puccskísérletet követően. A tisztogatások tovább növelik azokat az aggályokat, amelyek szerint Erdogan a puccskísérlet ürügyén próbál meg megszabadulni a másként gondolkodóktól.

A török vezetés Fethullah Gülent, Recep Tayyip Erdogan elnök egykori szövetségesét vádolja azzal, hogy ő állt a sikertelen katonai államcsíny hátterében. A muszlim hitszónok 1999 óta önkéntes száműzetésben él az Egyesült Államokban. Gülen elutasítja a vádakat, miszerint köze lenne a puccskísérlethez, és elítélte azt.

Több mint 230 ember – nem számítva az államcsíny összeesküvőit – halt meg vagy sebesült meg, amikor a felkelésben részt vevő katonák harci repülőgépeket, helikoptereket és tankokat vetettek be, hogy megkíséreljék a kormány megdöntését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik