Nashua, 2016. január 4.
Bill Clinton volt amerikai elnök neje, a Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter mellett kampányol egy rendezvényen a New Hampshire állambeli Nashuában 2016. január 4-én. (MTI/EPA/CJ Gunther)
Külföld

Bill Clinton: Magyarország Putyin-szerű vezetést akar

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 05. 17. 05:56

A volt amerikai elnök szerint hazánknak elege lett a demokráciából.

Bill Clinton felesége New Jersey-i kampányrendezvényén mondott beszédet és teljesen váratlanul tért rá Lengyelországra és Magyarországra.

Úgy fogalmazott, hogy ez a két ország

„olyan hely, ahol Amerika és a hidegháború nélkül ma nem lenne szabadság, most mégis úgy döntöttek, hogy a demokrácia túl bonyolult dolog, inkább Putyin-szerű vezetést akarnak. Végy egy autokrata diktátort, hátha az majd kívül tartja a külföldieket.

Majd hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak most olyan vezetőre van szüksége – a feleségére –, aki képes megakadályozni, hogy rossz dolgok történjenek.

Clinton már korábban sem volt jó véleménnyel a magyar miniszterelnökről, 2014-ben először a Daily Showban pénz- és hatalommániásnak nevezte Orbánt, néhány napra rá pedig úgy fogalmazott, hogy különféle társadalmi-politikai modell verseng a világban.

Vannak nemzetekhez és kormányokhoz kötődő erők, mint a Boko Haram vagy az Iszlám Állam, ezek a rombolást helyezik előtérbe. A másik csoportot az autokratikus kormányok jelentik, ilyen Orbán Viktornak a piaci lehetőségeket kihasználó autoriter kapitalizmusa is. Clinton visszautalt ezzel a tusnádfürdői beszédre, melyben a magyar miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarországnak fel kell hagynia a liberális társadalomszervezéssel és Szingapúr, Kína, India, Törökország és Oroszország példáját kell követnie.

Kiemelt kép: MTI/EPA/CJ Gunther

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.