Közélet

Cáfolja a kormány, hogy luxusrepülő vásárlását fontolgatta volna

Úgy tudni, fel is vették a kapcsolatot az Airbus céggel.

VIP repülőgép beszerzését fontolgatta a magyar kormány az idei év első felében – tudta meg a Népszava. A lap információi szerint a kormány képviselői fel is vették a kapcsolatot az Airbus céggel, az ACJ318, ACJ319 és ACJ320 típusok megvásárlása került szóba.

Már június 29-én megkereste a lap a Miniszterelnökséget, hogy cáfolja vagy pontosítsa az értesülést, de ez azóta sem történt meg. Arra sem válaszoltak, hogy más gyártóval tárgyaltak-e, és tervezik-e még kormánygép beszerzését vagy bérlését.

A Népszava-cikk szemléje után azonban a 24.hu-nak rövid közleményt küldött a Kormányzati Tájékoztatási Központ, ebben azt írják: Már másodszor állít valótlanságot a magyar sajtó. Ahogy az OTP gépét sem vásárolta meg a magyar kormány, úgy természetesen ez a hír sem felel meg a valóságnak.

Az üzleti és kormányzati célokra átalakított ACJ320-asnak a jól ismert Airbus A320 az alapja. Listaáron ez a gép mintegy 26 milliárd forintba kerül, de a gép felszereltsége, kialakítása jelentősen befolyásolhatja a végösszeget.

Tavasszal felmerült, hogy a kormány megvenné az OTP csoporthoz tartozó Air Invest Kft. repülőgépét, amit már többször béreltek. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor úgy reagált: nem tervezik, hogy repülőgépet vásárolnának a miniszterelnöknek. Hozzátette: a honvédség kap új szállítógépeket, azokat használhatja majd a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik