Pénzügy

Tállai-ügy: a MÁSZ is reagált

Itt a magyarázat, mért lehet akár 50 forintos eltérés a kutak árai között.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára az állami hírügynökségnek azt mondta, a benzinkutak árai között a különbség az eltérő költségelemekkel (szállítás költségei, kút beruházás ráfordításai), alapvetően a hazai olajpiac szabadversenyen alapuló működésével magyarázhatók.

Ezért fordulhat elő, hogy kutanként jelentős, akár 40-50 forintos árkülönbség is lehet.

Az üzemanyagoknál, ugyanúgy, ahogy a legtöbb fogyasztási cikknél is különböző árak vannak, attól függően, hol vásárol az ügyfél. Grád Ottó emlékeztetett rá, hogy az üzemanyagok végfelhasználói árának két alap eleme van, az előállítási és forgalmazási költségek, illetve a terméket terhelő adók. A végfelhasználói ár és az ezzel szemben lévő költségek piaci kockázata a forgalmazókat terheli.

Az üzemanyagokat Magyarországon háromféle adó, illetve adójellegű költség terheli: a jövedéki adó, az általános forgalmi adó, illetve az ezeknél jóval kisebb részt jelentő készletezési hozzájárulás. A végfelhasználói árakra vetítve az adótartam összességében meghaladja az 50 százalékot.Grád Ottó hangsúlyozta, az üzemanyag-forgalmazóknak az adótartam nagyságára nincs ráhatásuk. Azok mértékét jogszabályok írják elő, az előállítás és forgalmazás költségét jelentős mértékben befolyásolják az olaj világpiaci és a termékjegyzések európai változásai, illetve a forint/euró és a forint/dollár árfolyama.

A MÁSZ a magyarországi olajpiac legjelentősebb szereplőit tömöríti. A hét kúthálózat üzemeltetéssel is foglalkozó tagvállalat 1050 üzemanyagtöltő állomást  működtet, ami a 2000 kútnak több mint 50  százaléka. Ezek benzin és gázolaj értékesítései az éves országos kiskereskedelmi forgalom közel 70 százalékát adják.

Korábban a Mol is reagált. A vállalat tudatta, hogy – a fogyasztói visszajelzéseket is beleértve – folyamatosan figyeli a versenypiaci tényezőket, elemzi és szükség esetén módosítja az árakat.

Tállai beletenyerelt a Mol árképző szoftverébe
Ha éppen nem jön a NAV-elnök, akkor a nemzeti olajtársaság kútjainál a konkurencia árait figyelik, kemény előírás, hogy naponta le kell fotózni a szomszédok „totemoszlopait”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik