aprópénz (pénz, öt forint,)
Pénzügy

Tudta? 100 ezer forintnyi apró lehet, hogy csak 90 ezret ér

24.hu
24.hu

2017. 09. 14. 12:30

Korábban a témában:

2016 végén 452 millió darab bankjegy és 1625 millió darab érme volt forgalomban, melyek együttes értéke 4572 milliárd forintot tett ki. A készpénz mennyisége pedig egyre nő, mint már többször írtuk:

készpénzfelvétel (készpénzfelvétel, )
Döbbenet: a magyarnak sosem elég a készpénzből
Az elmúlt hét év alatt több mint megkétszereződött a készpénzmennyiség, és szinte minden hónap újabb rekordot hozott.

Ráadásul az érmék mintegy fele nincs is forgalomban, hanem valahol parkol. A Pénzcentrum azt nézte meg, ha valaki beváltaná a fémpénzt, hol mennyit kap érte.

  • A Magyar Postánál például a beváltani kívánt összeg 7,63 százalékát kell befizetnünk ilyenkor. Vagyis százezer forintnyi érméért csak 92 370 forint járhat.

Ennél azonban juthatunk kedvezőbb szolgáltatási díjhoz akkor, ha a gyakori váltások miatt az ügyfél címletváltási szerződést köt a postával.

  • Az OTP-nél bárki ingyen válthatja be apróját, ha címletenként nem haladja meg a 20 darabot.

Ha azonban 20-nál több fémpénzt váltanánk, akkor ott is van díj. Bankszámlával rendelkező ügyfélként 5 százalék, bankszámlával nem rendelkezőként 10 százalék váltási díjat kell fizetni. Ezek szerint a banknál 100 ezer forintnyi érméért 90-95 ezer forintnyi papírpénzt adhatnak.

A K&H kizárólag fizetési számlával vagy egyéb banki termékkel, szolgáltatással rendelkező ügyfelei részére biztosítja címlet és átváltás szolgáltatását.

  • Náluk a forint érme címletváltási díja a forint érme névérték 10 százaléka. Ami azt jelenti, hogy 100 ezer forintnyi fémpénzért 90 ezret kaphatunk.
  • Az FHB-nál lakossági számlával rendelkezőknek címletenként 100 darab érméig ingyenes a beváltás, de e fölött már költséggel kell számolni, ami 1 százalék, ám minimum 116 forint. Százezerre átszámolva tehát 99 ezer forint marad.

Ami még érdekes: a Magyar Posta kivételével mindenhol lehetőség van saját számlánkra betenni a váltott összeget, igaz, ennek is lehet díja: az FHB-nál például ez befizetésnek minősül és díjköteles, míg a K&H 150 darab érmehatárig nem számol fel betételi díjat, azonban e fölött már érménként 1 forintot igen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.