Pénzügy

Hátraarcot fúj a kormány a készpénzhasználatnak

Emlékeznek még a havi kétszeri, ingyenes készpénzfelvételre az ATM-ekből? Ezt az Orbán-kormány vezette be 2014-ben, és az egyik következménye az volt, hogy növelte a készpénzhasználatot az országban.

bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )
Szombattól jön az ingyenes készpénzfelvétel
Havonta kétszer ingyenesen vehet fel készpénzt, összesen 150 ezer forintot, bármelyik bankautomatából.

Ehhez képest a kormány az utóbbi években mindent megtesz azért, hogy csökkentse a készpénzhasználatot. Újabb állomásként 2,4 milliárd forinttal toldja meg a vezeték nélküli kártyaleolvasó telepítési programját, derült ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

Idén 30 200 POS-terminált telepítését vállalták a bankok, erre az állam 2,4 milliárd forintot adott nekik. Cserébe olcsóbb elfogadást kapnak a kiskereskedők, az elfogadó bankok pedig a nagyobb kártyás forgalomból profitálhatnak.

A bankoktól több visszajelzés érkezett arról, hogy a program népszerűsége miatt a vállalt keretüket a vártnál gyorsabban ki fogják meríteni. Ezért döntöttek arról, hogy újabb 2,4 milliárd forinttal bővítik a programot. Az összes támogatott terminál kihelyezésével másfél év alatt mintegy 60 százalékkal nőhet a POS-terminálok száma a boltokban.

Drága a kártyahasználat

A kereskedői jutalék az a díj, amelyet a kártyákat elfogadó kereskedők fizetnek az elfogadó bankoknak a szolgáltatásért cserébe. Ez általában tartalmazza az elfogadás költségeit (amelynek fix részét képezi az interchange díj), valamint a POS-terminálok bérlésére és üzemeltetésére fordított összeget. A kereskedői jutalék minden egyes kereskedőnél alku tárgya, amelyet az elfogadókkal kell megkötnie, ezért nehéz megállapítani, hogy átlagosan mekkora a mértéke, de összességében körülbelül 1 és 5 százalék között mozog. Ez a teher főleg a kisebb kereskedők hasznát teljesen elviheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik