Pénzügy
Budapest, 2016. szeptember 10.
Megújított húszezer forintos bankjegyek részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Egyre drágább a pénz

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 05. 09. 14:42

A korábbi évek többszörösét költi a jegybank érme- és bankjegygyártásra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly 11,7 milliárd forintot költött a bankjegyek és 2 milliárdot az érmék gyártására. A jegybank éves jelentését idéző napi.hu szerint ez 2,8 milliárddal haladja meg a 2015-ös rekordot. A tavalyi megugrás oka egyrészt a bankjegyek megújítása, másrészt a készpénz iránti igény 2013 óta tartó – tavaly lassuló – növekedése volt.

Tavaly év végén 276 milliárd forinttal több készpénz volt forgalomban, mint egy évvel korábban. A GDP arányában számolt készpénzhasználat 13 százalékra nőtt az előző évi 12,6 százalékról. 

A gyártási költségek csak a bankjegyek miatt nőttek, az érmeverésre egymilliárddal kevesebbet kellett költeni.

A tavaly év végén forgalomban lévő 4572 milliárd forintból csak 62,6 milliárd volt az érmék értéke.A leggyakoribb érme az ötforintos (544 millió), a legritkább a kétszázas (130 millió darab). A bankjegyek közül leginkább a húszezres (131 millió) és a tízezres (162 millió) forog közkézen, mivel ezek “vagyonfelhalmozási funkciót is betöltenek”. A legkevésbé “népszerű” bankó a kétezres, amely egyébként az egyetlen bankjegy, amelyből kevesebb lett 2015-höz képest.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.