Pénzügy
készpénzfelvétel (készpénzfelvétel, )

Döbbenet: a magyarnak sosem elég a készpénzből

24.hu
24.hu

2017. 06. 21. 08:33

Korábban a témában:

Magyarországon valami egészen furcsa folyamat zajlik, teljesen megváltoztak a lakosság készpénztartási szokásai, és egyre újabb és újabb csúcsokat döntenek a mennyiségi adatok – írja az Azénpénzem.hu a Magyar Nemzeti Bank elemzésére hivatkozva.

Az elmúlt hét év alatt több mint megkétszereződött a készpénzmennyiség, és szinte minden hónap újabb rekordot hozott.

A májusi előzetes adatok (ez a legfrissebb szám) szerint a Magyarországon forgalomban levő készpénz mennyisége az előző hónaphoz képest ismét nőtt. A teljes összeg már megközelítette a 4730 milliárd forintot. De mostanában legalább a növekedés üteme némiképp lanyhult.

Budapest, 2016. szeptember 10.
Megújított húszezer forintos bankjegyek részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Egyre drágább a pénz
A korábbi évek többszörösét költi a jegybank érme- és bankjegygyártásra.

Az elemzésből az is kiderül, hogy az Európai Unión belül kiugróan magas a készpénztartás aránya a pénzeszközökön (a készpénz és a bankbetétek együttesén) belül a hazai háztartásoknál. Az MNB azonban azt is hangsúlyozza, hogy a magyar GDP-arányos, illetve egy főre jutó készpénzmennyiség nem kirívó.

A tanulmány szerint a díjmentes készpénzfelvétel lehetősége (aki nyilatkozatot tesz bankjánál, havonta legfeljebb két részletben 150 ezer forintot vehet fel költségmentesen) változtatta meg a készpénzfelvételi szokásokat: a tranzakciók száma csökkent, a bankkártyával felvett készpénz értéke viszont évről-évre nőtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.