Pénzügy
Nyugdijasok(960x640).jpg (nyugdíjasok)

A magyar nyugdíjas tovább harcol a kormány diszkriminációja ellen

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 12:38

Korábban a témában:

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) is beállt Fábián Gyula magyar nyugdíjas mellé, aki a nyugdíjaskorú, de még dolgozó közszolgák nyugellátásáért harcol – írta a Népszabadság.

Az ügy előzménye: a magyar jogszabályok különböző rendelkezéseket tartalmaznak a köz- és a versenyszférára.

A vállalkozásoknál a nyugdíjba vonult korábbi közszolgák bármennyit kereshetnek, ha igényt tartanak a munkájukra, ám ha állami vagy önkormányzati alkalmazottként dolgoznának tovább, bukják a nyugellátást.Ráadásul a közszférán belül sem mindenkire vonatkozik a korlátozás, mert például a parlamenti képviselők vagy a polgármesterek a fizetés mellett is felvehetik a nyugdíjukat.

A magyar állam erre a megkülönböztetésre nem tudott elfogadható magyarázatot adni a strasbourgi bíróságon, így tavaly decemberben Fábián Gyula egykori köztisztviselőnek adtak igazat – ő a nyugdíjba vonulása után egy polgármesteri hivatalban dolgozott. 15 ezer euró kártérítést, valamint háromezer euró eljárási költséget ítéltek meg neki.

A kormány azonban a Nagykamara összehívását kezdeményezte (=fellebbezést jelentett be), így várhatóan november 9-én születik meg a végleges döntés – írta a lap.

A Fábiánt védő ügyvéd szerint egyértelmű a diszkrimináció, nem mellesleg a nyugdíj olyan szerzett jog, amit nem lehet csak úgy elvenni. Bízik abban, hogy nyernek, és akik valamilyen címen jogosultságot szereztek a nyugellátásra, és máig aktívak, szintén sikerrel fordulhatnak majd a strasbourgi fórumhoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.