Belföld

Jogerősen egy év felfüggesztettet kapott Ihász Sándor volt főügyész

Jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Ihász Sándort hivatali visszaélés miatt. A volt főügyész a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban követte el a hivatali visszaélést az ítélet szerint.

A Központi Nyomozó Főügyészség még 2018 áprilisában gyanúsította meg a volt főügyészt. A gyanú szerint Ihász akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően tudta, hogy Fenyő János médiavállalkozó gyilkosának felbujtója ismeretlen volt, és felderítése érdekében évek óta erőfeszítéseket tesznek már a hatóságok.

A hatóság szerint a volt főügyész 2017 októberében átvette a hivatali helyiségében a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az azóta nem jogerősen hét év fegyházra ítélt Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint a volt főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, illetve felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékokat a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során foglalták le.

Ihász korábban azt mondta, hogy „ebből így semmi nem igaz”. Állítása szerint csak egy pároldalas írást kapott Gyárfástól, amit évekkel korábban folytatott beszélgetésekből, „versszerűen” vágtak össze. Ihász a bírósági eljárás során tagadta a terhére rótt vádakat. És az elsőfokú tárgyaláson azt mondta az utolsó szó jogán is, hogy tiszta a lelkiismerete, és nem követett el bűncselekményt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly februárban 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett –  börtönbüntetésre ítélte a volt fellebbviteli főügyészt. A másodfokon eljáró bíróság ezt annyiban változtatta meg, hogy a próbaidőt 1 évre enyhítette.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint Ihász nem bocsátotta a nyomozó hatóság rendelkezésére a neki átadott bizonyítékokat, s azt a szekrényében tárolta, és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget, lehetetlenné tette a bizonyítéknak a nyomozást folytató hatóság általi értékelését.

Az ítélet szerint Ihász olyan személy számára adott felvilágosítást egy folyamatban lévő büntetőügyben, aki ezen tájékoztatásra nem volt jogosult. Ezzel pedig megszegte a rá, mint ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik