Belföld

Jelen: mindenét elvesztette Óbuda volt DK-s alpolgármestere, akit volt párttársa hálózott be

Rózsa László Péter hivatalos facebook oldala
Rózsa László Péter hivatalos facebook oldala
A most egy gyorsétteremben dolgozó Hazai Iván András a vallomásai szerint összesen 40 millió forintot adott át volt párttársának, aki jelenleg is képviselő.

Dermesztő történetet közölt Hazai Iván Andrásról, Óbuda egykori, DK-s alpolgármesteréről, a párt volt kerületi elnökéről a Jelen. A cikk szerint a volt politikus nyugdíjasként, egy budapesti gyorsétteremben dolgozik kisegítőként, miután vagyona odalett.

Az írás alapján Hazai 2018-ban ismerkedett meg Rózsa László Péterrel, egy sérült, koraszülött kisfiú édesapjával, aki a BKV-nál dolgozott. Rózsa segítette a kampányban Hazait, aki beajánlotta őt a Demokratikus Koalícióba, hiszen „nagy szüksége volt a pártnak fiatal, agilis munkatársakra” – idézi a cikk azt a hivatalos jegyzőkönyvet, amelyben Hazai nyilatkozott a hivatalos szervek előtt tavaly áprilisban, azt hangoztatva, hogy lelki kötődés alakult ki benne Rózsa és családja iránt, ám idővel a férfi „karmába került”. Fölvett például 12 millió forint kölcsönt a beteg kisfiú amerikai orvosi vizsgálatainak finanszírozására.

2019-ben mindketten önkormányzati képviselők lettek az ellenzéki összefogás színeiben, miután megnyerték a körzetüket. Hazait az egészségügyért is felelős alpolgármesterré választották, Rózsa pedig az egészségügyi bizottság élére került. Lapunk ezt követően írt arról, hogy berontottak az óbudai tüdőszűrőbe, ahol Rózsa bántó, etikátlan és elfogadhatatlan hangnemben utasította a dolgozókat egy orvosi lelet kiadására, a jogszabályi tiltás ellenére. Az ügy végül a képviselők bocsánatkérésével zárult.

Hazai vallomása szerint 2020 tavaszán derült ki számára, hogy Rózsa kompromittáló felvételeket készített róla, részben magánéleti ügyekben, részben olyan pletykákról, amelyeket Hazai másokról mesélt neki. A Jelen írása szerint Rózsa ekkor havi 400 ezer forint „támogatást” kért képviselőtársától. „Ezzel egy időben elkezdődött az is, hogy meg-megütött, kezdetben a combomat, aztán az arcomat. (…) Például leszakadt egy darab a felső ajkam bal oldaláról. (…) A combom és a végtagjaim mindig lilák voltak. (…) Orvoshoz egyik esetben sem fordultam. Akkoriban annyira a befolyása alatt álltam, hogy nem mertem feljelentést tenni. (…)

Ez a fenyegetés és a rendszeressé váló ütlegelések alkalmasak voltak arra, hogy bennem komoly félelmet keltsenek, ezért beleegyeztem abba, hogy teljesítem a kéréseit

– mondta a vallomásában Hazai Iván András.

2021-ben Rózsa azzal állt elő, hogy alapítsanak egy új pártot, és azt akarta, hogy Hazai legyen az elnök. Ő ebbe bele is ment, állítása szerint a zsarolások hatására lemondott az alpolgármesteri tisztségéről, és kilépett a DK-ból, miközben Rózsa megtartotta a képviselői helyét, bár a DK-t ő is otthagyta. Döntésüket telefonon jelentették be Gyurcsány Ferencnek, fel is vették a beszélgetést, amelyben a pártelnök arról biztosította őket, hogy önkormányzati karrierjük így 2024-ben véget ér.

„Gyurcsány Ferenc egy piszkos rágcsáló! (Hasonlít a patkány nevezetű rágcsálóra.) Elnézést kell kérjek szegény rágcsálótól, mert rá nézve sértő, hogy Gyurcsány Ferihez hasonlítom őt!” – írta aztán 2022. februári bejegyzésében Hazai, aki a DK 2011-es megalapítása óta a párt tagja volt, és aki korabeli cikkünk szerint

ekkor már egyenesen miniszterelnök-jelöltnek javasolta Rózsa László Pétert

az általa bohócnak tartott Márki-Zay Péter helyett. Rózsa az új párt, a Valódi Demokrata Párt színeiben elindult a 2022-es országgyűlési választáson az óbudai választókerületben, ahol 0,68 százalékot szerzett, vagyis nem veszélyeztette az ellenzéki összefogás színeiben induló Szabó Tímea győzelmét.

Balogh Zoltán / MTI Rózsa László Péter beszél az oktatás és a sajátos nevelésű gyermekek helyzetéről ellenzéki pártok által tartott sajtótájékoztatón a III. kerületi Pais Dezső Általános Iskola bejárata előtt 2019. május 6-án.

A Hazai önkormányzati mandátumáért kiírt időközi választást a Fidesz nyerte meg 2022 őszén.

„2021 februárjában eladtam a lakásomat, aminek az árából visszafizettem a saját magam által a fia amerikai kezelésére felvett 12 milliós hitelt, és kifizettem a Rózsa által saját maga által felvett 7 milliós hitelt. Az ő hitelét is a zsarolása és a rám helyezett állandó lelki nyomás miatt fizettem ki. A lakásom árából vettem egy telket Vácszentlászlón 3,5 millió forintért, ezt a Rózsa nevére írattam. Az ő ötlete volt a telekvásárlás, és azért írattam az ő nevére, mert ekkoriban már mindent ráhagytam, mert féltem tőle” – áll Hazai Iván András vallomásában, amit a Jelen idéz. Később Hazai nővére is eladta a lakását, és annak árából tízmillió forintot adott a volt alpolgármesternek, hogy rendezze adósságait.

Hazai Iván András a vallomásai szerint összesen körülbelül 40 millió forintot adott Rózsa László Péternek.

Az eljárások során készült elmeorvosi szakvélemény szerint Hazai „befolyásolható, önérdekét megfelelően védeni, képviselni nem tudja. Önsorsrontó személyiség, a realitáskontroll sérült, a valóság és a fantázia nem különül el megfelelően. Segítő szándéka a fenti személyiségvonásai okán kihasználható, zsarolható, sodorható”, de betegségszintű személyiség- vagy mentális zavara nincsen.

Az ügyben folytatott rendőrségi vizsgálat lezárult, az aktát zsarolás és csalás gyanújával továbbították az ügyészségnek – írja a Jelen, amelynek kérdéseire Rózsa László Péter nem válaszolt. Nem válaszolt Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója sem, akivel összefüggésben Hazai azt állította, Rózsa elmondása  szerint folyamatosan egyeztet a Fidesz pártigazgatójával a III. kerületi politikával kapcsolatosan. „Az tény – mondta a jegyzőkönyvek szerint Hazai Iván András –, hogy valószínűleg a Fidesz pártigazgatójának javaslatára hoztuk létre a Valódi Demokrata Pártot”. Az állítólagos kapcsolatra ezen kívül nem sok minden utal, de Rózsa készített közös képet Kubatovval, miután a beteg gyermeke révén megismerkedett Dibusz Dénessel, az FTC kapusával, majd rajta keresztül a klubelnökkel.

A továbbra is önkormányzati képviselőként dolgozó Rózsa László Péter a napokban azzal osztotta meg Bús Balázs fideszes polgármesterjelölt, volt III. kerületi polgármester Facebook-bejegyzését, hogy „Teljes változásra van szükség Óbudán! Hajrá!” Hazai Iván András a Jelen cikke szerint nyugdíjasként egy budapesti McDonald’s-ban dolgozik kisegítőként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik