Gazdaság

Parlament elé vonulnak a dühös gazdák

szőlő (szőlő, )
szőlő (szőlő, )
Az alacsony felvásárlási árak miatt februárban a Kossuth téren tüntetnek a kunsági szőlőtermelők.

Egy hónap múlva Budapesten tartanak tiltakozást a Duna-Tisza közén élő szőlőtermelők, ha nem sikerül orvosolni az – egyébként országos szintűnek tartott – gondokat – írja az agrárszektor.hu. A mezőgazdasági szakportálnak Király Benedek, a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségének tagja azt mondta, korábban közzétett petíciójukat főleg a kunsági borvidéken termelő kiskőrösi, keceli, akasztói, soltvadkerti, izsáki és orgoványi gazdák írták alá.

Az Országház elé tervezett akció részleteiről még nem döntöttek, azt igyekeznek minél szélesebb körűvé tenni, bevonni az ország többi részén hasonló gondokkal küzdő termelőket is.

A termelők problémái:

1. Egy hektár szőlő megművelése annyiba kerül, hogy gyakran az elvégzett munka önköltségét sem fedezi a szőlő értékesítési ára.
2. A termelők azt gyanítják, hogy a borszőlő-felvásárlással foglalkozók egy része előre egyeztet az árakról.
3. Szerintük az olasz bor behozatalával foglalkozó nagyobb borászatok tartják nyomottan az árakat, de a hazai piac tisztességtelen szereplői ellen nem lépnek fel a hatóságok.
4. Olyan jogszabályi kereteket szeretnének, amelyek védelmet jelentenek a kisebb – jellemzően családi – szőlészeteknek a nagyobb piaci szereplőkkel szemben.
5. Szeretnék, ha az ágazatot érintő uniós és hazai pályázatok feltételeit úgy alakítanák át, hogy az a kistermelőknek is hasznos, elérhető legyen.

A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége az alacsony felvásárlási árakat már régóta sérelmezi és azt az osztrák példát tartja követendőnek, hogy Ausztriába csak akkor engednek be külföldi bort, ha az igényeket a saját termelés nem tudja fedezni. Ráadásul a pályázatok is csak a termelők egy szűk rétegét segítik, a többség nem kapja meg az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatást, amely 200 ezer forintot tehet ki hektáronként. Korábban a szövetség már szervezett tüntetést az olasz nagykövetség elé a borimport ellen. Akkor elhangzott, hogy a Magyarországra behozott bor irreálisan olcsó, így az nem lehet valódi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik