Gazdaság

Suppan Gergely: Utólag majd kiderül, hogy tévedtek a hitelminősítők

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 03. 24. 10:11

Ha minden szép és jó, akkor miért van még mindig bóvliban Magyarország? Az építőipar felpörgése hogyan lehetséges, ha a szakemberek Németországban dolgoznak? Mit hozhat egy kiugró bérnövekedés? A beruházások hogyan nőhetnek, ha kevesebb az EU-s pénz? - ezekre kerestük a választ.
Korábban a témában:

Az építőiparban történt áfacsökkentés hatására élénkülhet a lakáspiac és az építkezések száma. Ugyanakkor nagy akadály lehet ebben a szakemberek hiánya, amit orvosolni kell, főként a bérek emelésével. Az elmúlt években megállt az élet az építőiparban, az építőipari szakemberek nagy hányada már Németországban dolgozik – véli Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. A szakember arra emlékeztetett a pénzintézmény sajtótájékoztatóján, hogy a belső kereslet élénkülésével a beruházási kedv is növekedhet Magyarországon az üzleti szférában. Suppan szerint ugyanakkor az EU-s pénzek kifutása csökkenést hozhat 2016-ban a beruházásokban, ez most főleg az építőipari megrendelési mutatókon látszik, január során visszaesett a beruházási kedv az ágazatban.

Az elemző álláspontja szerint Magyarországgal szemben kifejezetten pesszimisták a hitelminősítők, mert nem látják a tartós növekedés feltételeit. Ugyanakkor véleménye szerint az élet évről évre rájuk cáfol és észre kellene venniük, hogy „nem annyira rossz a magyar gazdasági kép, mint amit ők előrevetítenek. Utólag majd kiderül, hogy tévedtek, és akkor előbb-utóbb meg fog majd történni a felminősítés” – fejtette ki a Takarékbank elemzője. Szerinte inkább az a kritika most, hogy Magyarország potenciális növekedése lassú, nincsenek meg a tartós növekedés feltételei, és ez nem teszi lehetővé azt, hogy érdemben csökkenjen az államadósság rátája, ezért várnak még a felminősítéssel a nagy hitelminősítők. Miközben az elemző arra számít, hogy éppen hogy növekszik az adósság csökkenésének a dinamikája, amihez a költségvetés egyenlege is lehetőséget biztosít.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.