Gazdaság

Egyhamar nem lesz felminősítés, mondják hazai szakértők

koltsegvetes(650x433).jpg (Array)
koltsegvetes(650x433).jpg (Array)

Nem zárható ugyan ki, hogy a Moody’s hitelminősítő pénteken befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot, az MTI-nek nyilatkozó szakértők azonban nagyobb esélyt látnak a későbbi felminősítésre az évben.

  • Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője nem számít felminősítésre a pénteken este 10 után megjelenő értékelésben, de nem zárja ki a lehetőségét. Elmondta: a Moody’s hitelminősítő éppen a legutóbbi, novemberi felülvizsgálata alkalmával javította pozitívra az ország kilátását, ezért az elemző úgy vélte, inkább a júliusi vagy novemberi revízió hozhatja meg a felminősítést.
  • Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője sem vár felminősítést pénteken,  szerinte is a júliusi értékeléskor nagyobb a befektetésre ajánlott kategóriába átsorolás esélye. Úgy látja, a hitelminősítők megvárják, hogyan alakul az ország finanszírozási igénye az első öt hónapban, amíg sok devizaadósság lejárata esedékes. Növelné a felminősítés valószínűségét, ha a tavaszra elkészülő 2017-es költségvetés konzervatívabb lenne – tette hozzá.
  • Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában is  azt írta, a pénteki döntés alkalmával még nem számít arra, hogy az ország befektetésre ajánlott kategóriába kerüljön. Felidézte: a hitelminősítő legutóbbi novemberi felülvizsgálata alkalmával pozitívra javította a kilátást, ugyanakkor kiemelte, hogy a felminősítéshez a gazdasági és fiskális mutatók további javulása szükséges. A költségvetési hiány 2 százalék körül volt a Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint, miközben az államadósság tovább csökkent, a legfrissebb számítások szerint 75,5 százalékra (a 2014 év végi 76,2 százalékról). Az Erste elemzője kiemelte ugyanakkor, hogy egyik adat sem hivatalos még.

Csütörtökön arról írtunk: a kormány szép csendben újabb brutális javaslatot készített elő, amely negatívan befolyásolhatja a hitelminősítők értékelését.

Ha a Parlament elfogadja Lázár János javaslatát, kormányhatározattal, rendelettel biztosíthat a költségvetésből forrást a kormány nagyjából bármire. Hanyagolható a parlamenti vita, a kormányülés, nem kell módosítani a költségvetést, nincs beszámolás.

Úgy tudni, a módosító még a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is sok volt, mert ezután könnyen előfordulhat, hogy a Varga vezette tárca csak a rendelet kiadása után értesül a pénzköltésről.

Így könnyen előfordulhat, hogy ezzel a húzással ugrik Magyarország felminősítése is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik