Gazdaság

Megállítaná az akácüldözést a Fidesz

méhek (méhek)
méhek (méhek)

Az akác üldözésének abbahagyására szólított fel a mézről szóló irányelvtervezet kedd esti plenáris vitájában Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő.

A magyar méhészek által előállított méz döntő része akácméz, ezért minden, az akác korlátozására, kiirtására vagy támogatásból történő kizárására vonatkozó uniós vagy magyar törekvés a méhészek érdekeivel megy szembe – állítja az EP-képviselő. Ez a tendencia jelentős károkat okoz továbbá a biomassza termelést választó gazdák számára is. A magyar méhészek ezért követelik, hogy semmilyen szinten ne üldözzék az akácot – derült ki a politikus közleményéből.

Glattfelder Béla szerint hazánkban a legnagyobb a fajlagos méhsűrűség az Európai Unióban. Egy átlagos évben a méhek 20-25 ezer tonna mézet állítanak elő. Ezen mennyiség legnagyobb része akácméz.

A fideszes politikus szerint elfogadhatatlan minden olyan uniós és magyar törekvés, amely az akác fafajok telepítését akadályozza, azok hatósági üldözéséhez vezet, vagy kiirtásukat célozza. “Sajnos a közelmúltban megjelent, az idegenhonos özönfajokról szóló bizottsági tervezet és a hozzá kapcsolódó EP jelentéstervezet éppen ennek a rossz felfogásnak nyújtana határtalan lehetőségeket. Ehhez kapcsolódóan a Közös Agrárpolitika végrehajtását elősegítő bizottsági jogszabálytervezet nem engedné meg a nem őshonos fafajok – könnyen az akác is ebbe a csoportba kerülhet – telepítését az ökológiai jelentőségű területeken, így ellehetetlenítené a méhészeti és megújuló energetikai beruházásokat.

Az ilyen gazdaellenes törekvéseket még csírájukban el kell fojtani, a magyar EP-képviselőknek és a magyar kormánynak ebben vállvetve küzdeniük kell” – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik