Gazdaság

ÁSZ: időnként kifogásolható a magánosítás

admin
admin

2005. 09. 01. 12:53

Saját vagyonával nyereségesen gazdálkodott, és alapvetően a törvényeknek megfelelően végezte tevékenységét az ÁPV Rt. - olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében. A számvevők ugyanakkor kifogásolnivalót találtak többek között a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. és a Mol magánosítása során.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a saját vagyonával nyereségesen gazdálkodott, működésése során azonban összehangolási hiányosságok voltak a sajátos számviteli gyakorlatban. Az ÁPV Rt. a törvényekben és szabályzataiban megfogalmazottak alapján végezte tevékenységét, néhány esetben azonban kifogásolható módon járt el – állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a társaság 2004. évi működéséről.


A belső szabályzatok és utasítások általában összhangban voltak a társaság működésének kereteit adó jog- és egyéb szabályokkal. Összehangolási hiányosságok azonban voltak a sajátos számviteli gyakorlatban – olvasható az ÁSZ jelentésében.


A privatizáció felgyorsításának eredményeként 2004 végére 39 társasággal csökkent az ÁPV Rt. portfóliója, ugyanakkor a társaság szervezeti és személyi feltételeinek meghatározásánál ez nem tükröződött, de a szervezeti átalakítás folyamata megkezdődött. A társaság a bevételi tervét teljesítette, viszont az összetétel eltért az eredeti tervtől. A tervezett privatizációs bevételeinek fele teljesült, de az eredeti tervben nem szereplő kötvénykibocsátás és a megnövekedett osztalékbevétel pótolta a kiesést. Az eredeti tervhez képest a Richter Rt. értékesítésénél koncepcióváltás volt, ezért a bevétel nem privatizációból, hanem kötvénykibocsátásból keletkezett. Néhány tervezett privatizáció elmaradt, illetve későbbre halasztódott.


Kifogásolható értékesítések


Az ÁPV Rt. a törvényekben és szabályzataiban megfogalmazottak alapján végezte tevékenységét, néhány esetben azonban kifogásolható módon járt el. A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. esetében alkalmazott kétfordulós értékesítési eljárást kifogásolták a számvevők: az ÁPV Rt. versenyeztetési szabályzata ugyanis nem tartalmazza teljes körűen az egy- és kétfordulós pályázat eltéréseit. A Mol Rt. részvényeinek értékesítését, ahol nem számoltak a Mol Rt. gáz üzletága várható eladásának a Mol részvények árfolyamát befolyásoló hatásával. A Richter Rt. kötvényeinek kibocsátása esetében pedig  az ÁSZ úgy látta, hogy az ÁPV Rt. előkészítő folyamata megelőlegezte a jogszabályi változásokat. Néhány esetben – Bábolna Rt., Budapest Airport Rt., Váltó-4 Libra Rt. – a vagyonkezelési döntések vagyonvesztéssel jártak.


Az ÁSZ megállapította, hogy a bevételek megszerzését a költségvetési hiány és a likviditási problémák enyhítése érdekében tett intézkedések jellemezték. Ezt mutatja a jelentős mértékű osztalékelőleg beszedés és a Richter Rt. részvényeinek értékesítése helyett az adott évben magasabb egyszeri bevételt (mintegy 60 milliárd forinttal több) eredményező – de nagyobb kockázatot jelentő – kamatozó átváltható kötvénykibocsátás.


Nyereséges vagyongazdálkodás


A társaság a saját vagyonával nyereségesen gazdálkodott, amihez szükség volt arra, hogy a működési költségeire a törvény által lehetővé tett előirányzott összegen felüli felhasználást a Részvényesi Jogok Gyakorlója engedélyével az állami költségvetésbe befizetendő összegből visszatarthassa.


Javaslatok


A számvevők a helyszíni ellenőrzés megállapításainak hasznosítása mellett a kormánynak javasolták a Privatizációs törvény kiegészítését: a nem privatizációt jelentő, de meghatározó nagyságrendű tranzakciókról is szülessen emlékeztető – úgynevezett előzetes emlékeztető ;szabályozza tételesen az ÁPV Rt. beszámolórendszerét; hívja fel a pénzügyminisztert az ÁPV Rt.-vel kapcsolatos kormányelőterjesztések készítése rendjének és folyamatának felülvizsgálatára az ellenőrzés által feltárt ellentmondások, megalapozatlanságok és szabályoktól való eltérések megszüntetése érdekében.


Az ÁSZ a pénzügyminiszternek azt javasolta, hogy vizsgálja meg a tranzakcióknál és a vagyonkezelésnél elkövetett szabálytalanságok, ellentmondásos előkészítések, megalapozatlan döntések és vagyonvesztések okait és ahol szükséges a személyi felelősséget. Továbbá intézkedjen, hogy az ÁPV Rt. igazgatósága olyan privatizációs pályázatokat írjon ki, amelyeknél a második fordulóban is mindvégig érvényesülhet a verseny, és, hogy a kiírt pályázatok minden szempontból tegyék lehetővé az elbírálások objektivitását és az átláthatóságát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.