Gazdaság

LISZTKIVITELI STOP – Őrlődnek a fővárosi molnárok

admin
admin

1996. 03. 20. 00:00

A Gabona Szövetség számításai szerint százezer tonnányi, külföldön jó áron értékesíthető liszt vár exportra. A kormány azonban az új termésig végleg elzárkózott a kiviteli engedélyek kiadásától. A molnárok kára egyre nő.

Jó néhány malom januárra extra lisztkészletet halmozott fel, bízva abban, hogy a kormány – elkészítve a gabonamérleget – felnyitja a sorompót a liszt előtt. Csonka Tibor, az Első Pesti Hengermalom Rt. vezérigazgatója – akinek cége az aratásig tízezer tonnányi lisztet tudna kivinni a jugoszláv, illetve a szovjet utódállamokba és Romániába – érthetetlennek tartja a befagyasztást, hiszen a finomlisztet nem a belföldi fogyasztás elől vonnák el. Szerinte a tárcák nem veszik figyelembe a szakmai szempontokat, nem különböztetik meg az egyik lisztet a másiktól. Az általános drágaság közepette ugyanis a sütőipar mindinkább az alacsonyabb árfekvésű BL 80-as lisztet vásárolja, mert ebből olcsóbb kenyeret tud készíteni. A magyarországi fogyasztásban hagyományos BL 55-ös lisztet belföldön egyre kevésbé keresik, az exportpiacokon viszont – jó árak mellett – bőven lenne igény erre a termékre. Hiába jelennek meg azonban a külföldi partnerek, a kívánt lisztet a tilalom miatt nem tudják kivinni az országból. Súlyosbítja a helyzetet, hogy – mivel az olcsóbb liszt iránt mutatkozó kereslet, valamint az állattenyésztést sújtó krónikus korpahiány miatt őrölni változatlanul kell – az őrlés 35-40 százalékát adó BL 55-ös liszt készletei akarva-akaratlanul tovább dagadnak. Emiatt aztán a mind nagyobb készletezés költségei is nyomasztják a malmokat, amelyek – a szükséglethez mérten legalább másfélszeres országos őrlőkapacitás miatt – amúgy is gyilkos ár- és költséggazdálkodási versenyben küzdenek egymással az életben maradásért. Ezt mutatják országszerte az ár alatti szállítások, illetve az, hogy a volt megyei gabonaforgalmi vállalatok átalakulása, privatizációja során létrejött malomipari társaságok, kedvezményes akciókkal, a korlátlannak hitt pesti piacon akarnak megszabadulni esetenkénti feleslegeiktől.

Ebben a feszült piaci helyzetben kínálna ragyogó értékesítési lehetőséget a lisztkivitel, amelyet az engedélyek kiadásának felfüggesztésével a kormány leállított. Károlyi Vilmos, a januárra ugyancsak jelentős exportálható lisztmennyiséget őrlő, s így mára meglehetősen nehéz helyzetbe került Budai Hengermalom Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az iparág kára felmérhetetlen: a malmok nemcsak az exportbevételtől esnek el, hanem külpiacaikat is elveszítik. A szakember becslései szerint a külföldi partnerek több tízmillió dollár nyitott akkreditívvel várják a lisztkivitel felszabadítását, amellyel nem tudnak majd élni a magyar malmok. Ráadásul az időközben megkétszereződő búzaárak miatt a nyersanyagköltség drasztikusan emelkedett, ám ezt a nyomott fővárosi piacon nehéz érvényesíteni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.