Élet-Stílus

Akár rákosoknak is tudnak segíteni a lélekdoktorok

Egyedülálló spirituális központ épül Magyarországon, ahol ingyen segítenének a betegeknek. Közösségi finanszírozásban gyűjtik rá a pénzt.

Budapesttől 25 kilométerre, Piliscsabán épül Magyarország egyik legkülönlegesebb épülete. Körpanorámás telken, dombtetőn áll egy, a tájba belesimuló kupolás épület. Három éve tették le az alapjait, jelenleg hetvenszázalékos a készültsége.

Az Álomvölgy központba úgynevezett spirituális gyógyítók költöznének, akik ingyenesen segítenének betegeknek, tanfolyamokat szerveznének és tovább képeznék a kezdő lélekdoktorokat. A spirituális központot A végső valóság című könyvvel népszerűvé vált Balogh Béla jegyzi, pontosabban az általa vezetett Fehér Sas Páholy Közhasznú Alapítvány.

Nem bullshit

Tévedés, ha valaki összehasonlítja Baloghék módszereit például a tévés sarlatánok trükkjeivel, akik a levegőt csavargatva „gerincműtéteket” hajtanak végre az emelt díjas számot hívó naiv nézőkön.

A spirituális gyógyítók valójában nem gyógyítanak, nem váltják ki az orvost, az általuk tanított meditáció, a segítségükkel elért belső nyugalom és harmónia megteremtése nem helyettesíti az egészségügyi ellátást, de kiegészíti azt.

Ahogy Balogh Béla fogalmaz:

A Fehér Sas Páholy gyógyítói nagyon sokat tudnak segíteni abban, hogy a gyógyulni vágyó ember visszataláljon a teljes élethez.

Ez pedig közvetetten a valódi gyógyulásra is kihat. Meglepően hatásosan.

Néhány évvel ezelőtt az Egészségforrás Alapítvánnyal közösen végzett kutatásban 34 melldaganatos nő vett részt. Mindegyikük túl volt legalább egy hagyományos orvosi beavatkozáson (kemoterápián, műtéten stb). A daganatos nők kezelését kiegészítették a spirituális gyógyítók úgynevezett onkopszichológiai módszereivel. Öt évvel később kiértékelték az eredményeket, orvosi távolságtartással fogalmazva: az életben maradás 100 százalékos volt. Tehát a kísérletben részt vevő mind a 34 mellrákos nő élt.

A kutatásról 2012 decemberében írtak a Magyar Onkológia című orvosi szakfolyóiratban. Például ezt:

A program nagymértékben hozzájárult a betegek testi-lelki állapotának javulásához. Statisztikailag is jelentős mértékben csökkent a depresszió, a szorongás, a fáradtság, kimerültség érzése, javult az életminőség, a testi-fizikai működés, a testkép, a betegség felett érzett kontroll, és jelentős mértékű lelki-spirituális fejlődés, növekedés jött létre.

Közösségi finanszírozás

A piliscsabai központ építését három éve kezdték el mindenféle állami, külföldi vagy pályázati támogatás nélkül, kizárólag adományokból. A hagyományos pénzgyűjtés most új szintre lépett, kiegészült egy internetes verzióval, az USA-ban már bevált és igencsak hatásos crowdfundinggal. Ez hasonló a Kickstarterhez, csak itt nem egy újfajta mobiltelefonra vagy öntisztító ruhára gyűjtenek, hanem egy spirituális gyógyító-, oktató- és meditációs központra.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Álomvölgyet nem egy nagy cég vagy állami szereplő finanszírozza, hanem bárki beleadhat bármennyit. Apránként, akár 5 dolláronként (kb. 1400 forint) gyűjtik össze a pénzt, és amikor a szükséges összeg összejön, azt transzparensen elköltik az építkezésre. Az adományozók pedig a felajánlásokhoz mérten ajándékokat is kapnak: erről itt lehet részletesen olvasni.

Balogh Béla azt mondja, szeretné, ha az építkezés hároméves évfordulójára, idén augusztusra ki tudna nyitni az Álomvölgy központ. Ehhez azonban még sok pénzre és sok lelkes támogatóra van szükségük.

Íme, néhány kép az építkezésről és a tervekről:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik